top of page

Ben jij soms ook wat ongeduldig aangelegd? Dan is deze voor jou (+ 4 tips)

Geduld is een mooie deugt. Het is een fantastische eigenschap. Het brengt je rust, innerlijke vrede, beheerstheid, doelgerichtheid, ... BLA-BLA-BLA GET TO THE POINT!


Als ik iets niet heb (of in mindere mate, het is een work in progress) is het geduld. Als ik op een knopje druk en het toestel schiet niet onmiddellijk aan of de deur zwaait niet binnen de halve seconde open, druk ik nog 35 000 keer om het sneller te laten gaan.


In plaats van geduldig te wachten op de tram, vertrek ik alvast te voet. Wie weet hoe lang moet ik nog wachten?


Besluit ik ergens voor te trainen, dan zie ik het liefst van alles onmiddellijk resultaat (wishful thinking, I know) ... en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Het punt is dat ik simpelweg niet zo sterk ben in geduld opbrengen PUNT.


TOP-mens of leugenaar?

Ongeduld is bijna de tweede natuur geworden van heel wat mensen. Zeg eens eerlijk, sta jij met een glimlach te wachten in de rij van de supermarkt? Wacht jij vrolijk fluitend op jouw beurt in een pretpark? ...


Als jouw antwoord 'ja' is, dan behoor je ofwel tot de groep van 'top-mensen" (want iedereen plaats tegenwoordig graag het woordje 'top" voor alles) OF je bent (pardon my French) een leugenaar.


Goed, nu dit van de tafel is en we ons probleem erkent hebben, kunnen we overgaan naar onze 'genezing" (haha een beetje drama kan geen kwaad!)


4 concrete tips

Hieronder geef ik vier tips mee waar ik persoonlijk het meeste uithaal om mijn ongeduld te temperen.


En onthoud dat elke verandering steeds een kwestie is van vallen en opstaan. Waarbij vallen helemaal niet zo erg is als het lijkt. Het is vooral dat opstaan dat het meeste energie vraagt, maar ook meteen de meeste voldoening geeft én je sterker maakt waardoor je de volgende keer het putje ziet liggen zonder er eerst met je neus in te moeten vallen!


1) Waarom ben je ongeduldig?

Het eerste wat je zou moeten bedenken als je het ongeduld voelt opborrelen is; waarom word ik ongeduldig? En probeer hierbij wat verder te kijken dan je neus lang is.


Hiermee bedoel ik dat de uiteindelijke trigger van je ongeduld inderdaad de rij aan de kassa of het ultra-trage internet en noem maar op is, maar waarom maakt dit jou nu zo ongeduldig?


Heb je jezelf een té strakke planning opgelegd? Ben je te laat naar je werk vertrokken waardoor je een file kunt missen als de pest? Ben je te laat opgestaan waardoor je kinderen nu een probleem vormen omdat ze er eeuwen over doen om een simpel paar schoenen aan te trekken? ...


You see where I'm going with this, right?


Kijk eerst even naar jezelf in plaats van meteen de schuld bij die slome kassierster te leggen of de oude dame die per se tijdens spitsuur in de supermarkt met klein geld wil betalen ;) Take ownership. Je kunt anderen namelijk niet veranderen. En je hebt geen controle over de situaties waar je in terechtkomt. Dat proberen is dus 100% verloren energie en moeite. Wat je wél invloed op hebt, is jouw aandeel in het geheel. Dus take ownership.


2) Fall in love with the journey

Natuurlijk wil je vanaf je eerste sit-up resultaat zien, waar blijft die six-pack?


Maar als alles zo snel en gemakkelijk zou zijn, waar zit dan nog de fun in het behalen van je doelen? Als iedereen even goed en top is in alles, hoe onderscheid je je dan nog van de rest? Het leven zou een pak saaier zijn als je 't mij vraagt!


Geniet dus van de struggle en de journey maar vooral van het resultaat waar je zo hard voor gewerkt hebt en waar je verdomd fier op mag zijn!!


Want tussen ons gezegd en gezwegen, zelfs de populairste Instagram-fit-goeroes moeten moeite doen om hun lichaam te behouden en de schijn hoog te houden dat ze 'perfect' zijn.


Laat je dus niet ontmoedigen door al die profielen van schijnbaar perfecte personen met hét perfecte leven, want schijn bedriegt.


Bovendien kan niemand beter jezelf zijn dan jijzelf! (oef, dat was diepzinnig)


3) Wees geduldig ;)

Stel, je hebt een puppy en je wilt hem iets nieuws aanleren. Hoe pak je dat dan aan?


Door ervoor te staan, éénmalig jouw bevel te schreeuwen en te verwachten dat het beestje onmiddellijk doet wat jij van hem verwacht?


Met deze techniek zou je wel eens heel snel heel gefrustreerd kunnen geraken.Want eerlijk?Zo'n diertje heeft ook tijd nodig om te verstaan wat dat bevel inhoudt en wat je van hem verwacht. Het heeft tijd, ruimte en liefde nodig om te leren wat er van hem/haar verwacht wordt.


Als je begrijpt dat het inderdaad belachelijk zou zijn om te verwachten dat je puppy alles meteen perfect doet ... waarom zou je dan van jezelf verwachten dat jíj alles meteen perfect doet?


Tenslotte is er niet zo'n groot verschil tussen zelf iets nieuws aanleren en je puppy iets nieuws aanleren. Behalve dan misschien het feit dat een puppy ongelooflijk schattig is, wat het gemakkelijker maakt om helemaal te smelten en zacht en liefdevol om te gaan met het dier.


Moraal van deze tip? Zoek je innerlijke puppy en wees geduldig tijdens het leerproces ;)

4) Let it go, let it go, ... ♫♪

De laatste tip, en voor mij persoonlijk eentje die mij tot nu toe het meeste heeft geholpen vooral tijdens de file, is simpelweg: LET IT GO!


Even gemakkelijk als het moeilijk is.

In plaats van jezelf op te jagen en druk te maken om iets waar je op dat moment helemaal niets aan kunt veranderen, probeer eens om het gewoon los te laten.


Zet de radio wat luider en begin luidkeels mee te zingen, kijk om je heen en bedenk jezelf dat je geluk hebt in het leven en dat je blij bent met alles wat je hebt.


Wedden dat het minstens 10 keer sneller vooruit zal gaan dan wanneer je je elke seconde van elke minuut zit te frustreren om iets wat je niet in de hand hebt?


Niet letterlijk natuurlijk. De file zal niet magische wijs verdwijnen, omdat jij beslist om rustig te blijven in plaats van je op te winden. Maar het zal wel een grote impact hebben op de rest van je dag als je je niet van 's ochtends vroeg laat opjutten. 

Ben je trouwens nog op zoek naar jouw balans o.v.v. voeding en/of beweging?


Ontdek mijn coaching trajecten en ontdek hoe ook jij, ja zélfs als je al vanalles geprobeerd hebt of niet graag sport, balans kunt vinden en een manier kunt vinden om vol te houden no matter what!


Vond je dit interessant? Volg mij dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven en ontdek mijn podcast en Youtubekanaal.


Boek een gratis kennismaking en ontdek hoe ik jou als Body Confidence Coach / personal trainer kan helpen om balans te vinden en jouw gelukkigste leven te creëren vanuit vertrouwen in jezelf en jouw lichaam: https://calendly.com/bodyconfidencecoach/gratis-kennismaking

Comments


bottom of page