top of page

Client case: "ik wil niet per se afvallen, maar voelde me beter toen ik magerder was"โ€‹


Dit is iets wat ik bij veel van mijn coachees hoor wanneer ze binnenstappen voor een eerste kennismaking. En het lijkt op het eerste zicht inderdaad een standaard vraag wat haalbaar moet zijn om naartoe te werken.


๐—ช๐—ฒ ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐˜„๐—ฒ๐—ด ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ถ๐—ป ๐—ผ๐—ป๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—น ๐˜‡๐—ถ๐˜๐˜๐—ฒ๐—ป. ๐—ง๐—ผ๐—ฐ๐—ต?


Maar als we er langer bij stilstaan, bevat deze vraag meerdere lagen & overtuigingen.

Er wordt bv gezegd dat het niet om gewicht gaat, maar dat het tegelijkertijd wel zo is dat ze zich met een lager gewicht beter voelde.


Op het eerste zicht aannemelijk, gezien de maatschappij waarin we leven. De mainstream boodschap is namelijk dat men zich beter voelt wanneer men fitter is. En fit ben je wanneer je slanker bent. En slanker staat gelijk aanโ€ฆ alles wat je wilt bereiken in jouw leven. Slank(er) = mooier, gezonder, fitter, succesvoller, beter, gelukkiger,โ€ฆ


En wie wil dit niet?


Als we echter verder gaan in het gesprek, merken we al snel dat de realiteit toch anders was dan hoe we er nu op terugkijken. Want in de realiteit voelde ze zich, zรฉlfs op haar laagste gewicht, ook niet goed in haar vel. Want de strijd in haar hoofd, de chaos, de zelfvergelijking,โ€ฆ waren nog steeds minstens even hard aanwezig.


Dus hoewel ze zich toen fysiek wel sterker, energieker en fitter voelde merkt ze nu op dat die fysieke verandering er niet echt voor zorgde dat ze zich ook als persoon oprecht zelfverzekerd en goed in haar vel voeldeโ€ฆ


Wat was het dan, dat haar toch het gevoel geeft dat ze toen op de een of andere manier meer energie ervaarde en daardoor, ondanks de mentale ruis die er nog steeds was, toch meer zelfvertrouwen voelde?

๐—ญ๐—ผ๐˜‚ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜, ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€, ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—น ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ๐˜๐—ฒ. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ?

En dat je, doordat we worden aangeleerd om blind te staren op het eindresultaat en de voorgekauwde acties uit te voeren tot je jouw doel bereikt hebt, niet doorhad dat je onrechtstreeks het vertrouwen in jezelf en jouw lichaam aan het herstellen was?


Wat als je de overtuiging: โ€œmagerder is beterโ€ of โ€œfitter is gelukkigerโ€ (of eender wat daarop lijkt) zou loslaten en zou gaan voor een lichaamsneutrale aanpak?


Waarbij je de omtrek/het gewicht van jouw lichaam niet langer gebruikt als maatstaf voor jouw succes, gezondheid, geluk, fitheid,..


Wat als je voor jezelf leert bepalen hoe gelukkig, succesvol, fit je bent o.b.v. hoe je je voelt? En niet o.b.v. wat de weegschaal, lintmeter, jouw kleding(maat), de maatschappij, de mensen rond je,โ€ฆ jou zegt/zeggen?


Want als je zelf al ervaren hebt dat je zรฉlfs met een lager gewicht alsnog niet helemaal goed in je vel zat, gelukkig was, zelfverzekerd was, blij was met jouw lichaam,.. Wat maakt dan dat je denkt dat het deze keer anders zal zijn wanneer je afvalt?


Kijk eens voorbij jouw fysieke verschijning. WAT maakt het verschil in hoe je je voelt als je weet dat jouw lichaam, welk gewicht / maat of omtrek het ook heeft, niet de doorslaggevende factor is. Want zelfs op je magerste was je niet tevreden.


(Tenminste niet of dat moment in jouw leven. Als je erop terugkijkt, bekijk je het vanuit andere ogen. Maar als je terug gaat naar dat moment in jouw leven. Voel je dat je ook toen niet voelde wat je zocht)


Kleine tip: het zijn jouw gedachten en gevoelens die bepalen hoe jij je voelt.


En ja, in onze huidige maatschappij worden gevoelens van geluk, succes, energie,.. gekoppeld aan ons lichaam. Een externe factor.


Maar hoe hard je ook probeert om die externe succes-, geluks-, gezondheidsfactor,.. te veranderen of aan te passen naar jouw wensen / doelen? Je zult keer op keer merken dat het jou op lange termijn niet geeft wat je zoekt.


Herkenbaar? Interessant?


Ontdek dan mijn 1-1 trajecten en/of lees meer over mijn hybride groepstraject: "Body Confidence Groeitraject" en ontdek hoe ik jou als Body Confidence coach kan helpen naar meer vertrouwen in jezelf en jouw lichaam.ย 

Voel je herkenning? Maar vind je het moeilijk om door de bomen het bos te zien en te bepalen of dit traject aansluit bij wat jij zoekt of wilt bereiken? Blijf niet lopen met jouw twijfels, ze worden er niet minder op ๐Ÿ˜‰


Plan simpelweg een gratis vrijblijvende kennismaking met me in en op 45 minuten weet je met zekerheid of dit al dan niet aansluit bij wat jij nodig hebt of zoekt. Klik hier.


Vond je dit een interessant artikel? Ontdek dan mijn blog, podcast en/of youtube kanaal. En volg me op Instagram en/of Facebook om als eerste op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten, programma's, tips, ...

Comments


bottom of page