top of page

De negatieve impact van positieve psychologie

"Het valt allemaal wel mee", "ik mag niet klagen", "good vibes only", "ik heb zoveel om blij om te zijn", "morgen is een nieuwe dag", "alles komt goed",... herkenbaar? Dit zijn slechts een viertal voorbeelden van positief denken. En pas op, helemaal niets mis mee hé! Alleen.... kan ook positief denken toxisch worden en een negatieve impact hebben op jouw zelfbeeld, lichaamsbeeld en zelfvertrouwen.


Merk jij vaak dat je alles positief probeert te draaien en/of vind je het vaak moeilijk om jezelf toe te laten om je boos, verdrietig, teleurgesteld, gekwetst, overprikkeld, gevoelig te voelen? Lees dan even verder. (of beluister deze blog in podcast / videoformaat)


Ontdek of jouw positiviteit gezond en helpend is, of jou beperkt.


Om te starten maak ik graag eerst en vooral het verschil duidelijk tussen een gezonde vorm van positief denken en een toxische variant daarop zodat je voor jezelf meteen kunt nagaan waar jij je bevindt op dit spectrum.


Belangrijke disclaimer, hoe eerlijker je bent naar jezelf toe hoe meer ruimte er ontstaat om te groeien en de relatie met jezelf en jouw lichaam te laten groeien, herstellen of versterken.


Ok, ga maar even bij jezelf na of jouw positieve kijk op de dingen, het leven, jezelf, ... in evenwicht is of eerder neigt naar de toxische, niet helpende kant. Twee korte vragen waarmee je dit voor jezelf kunt nagaan:


1) Mag je, wanneer het moeilijk gaat of het leven tegenzit, negatieve gevoelens hebben?

Mag jij je dus slecht, verdrietig, boos, teleurgesteld, overprikkeld, overgevoelig, ongelukkig, .. voelen? Of vind je het moeilijk om daarmee om te gaan en duw je die gedachten en gevoelens daarom meestal zo snel mogelijk van je af of doe je er alles aan om die gedachten en gevoelens zo snel mogelijk positief te draaien. Ah ja, want met negativiteit kom je nergens. Kop op, vooruitkijken en doorgaan.....


2) Mogen anderen het moeilijk hebben of aangeven dat ze zich verdrietig, teleurgesteld, gekwetst, boos, ... voelen? Kun jij dus verdragen dat anderen die emoties hebben en tonen?

Of voel je je al snel ongemakkelijk wanneer iemand staat te huilen of toont dat die boos is? Misschien heb je de neiging om aan jezelf te twijfelen wanneer iemand z'n boosheid, irritatie, verdriet met je deelt?


Of voel je je verantwoordelijk voor die ander z'n gevoelens en situatie, waardoor je je geneigd voelt om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.


Allright, en dan de grote vraag. Wanneer draait positieve psychologie naar iets negatiefs?


Zeer eenvoudig, zoals met alles, van zodra het een regel wordt die je jezelf oplegt. Van zodra het dus iets wordt wat je MOET doen of zijn.


Je hebt dan voor jezelf, vaak in eerst instantie onbewust, bepaalt dat je ALTIJD positief MOET zijn. Dat je slecht voelen, eens iets negatiefs denken of wat dan ook slecht is en dus moet vermeden worden. Waardoor er naar verloop van tijd geen ruimte meer is voor die emoties die je labelt als negatief en deze dus steeds door jou, opnieuw veelal onbewust hoor, geblokkeerd worden met alle gevolgen vandien.


Want emotie is energie in beweging. Het woord zegt het zelf als je het vertaalt naar het Engels: emotion , energy in motion.


Ons lichaam en brein staan namelijk met elkaar in verbinding dmv ons zenuwstelsel dat impulsen vanuit het brein naar het lichaam stuurt en omgekeerd. Die impulsen zijn elektrische ladingen, energie dus.


Wanneer jij bepaalde emoties, of soorten energie die jouw brein naar jouw lichaam uitstuurt, blokkeert doordat je ze niet toelaat, niet wilt, wegduwt, vermijdt, negeert, ... zet je die energie dus vast in je lichaam. Letterlijk.


Da's ook hoe heel wat onverklaarbare chronische fysieke klachten vandaan komen zoals gespannenheid in schouders, nek, kaken, ... of last van jouw darmen.

Wanneer het eens een aantal keer gebeurt dat je in het moment de emoties niet toelaat of wat dan ook, dan vormt dat nog geen gigantisch probleem. Maar wanneer het een patroon is, dat je bepaalde emoties wegduwt en niet toelaat? Dan bouwt zich dat op.


En dat is waarom ik als therapeut en Body Confidence Coach niet achter positieve psychologie sta. Het leven is nu eenmaal niet enkel happy happy joy joy. Het leven gaat onvermijdelijk gepaard met ups én downs.


Die dualiteit, dat IS het leven. Leven en dood, donker en licht, geluk en verdriet, rijk en arm, ...Door je daartegen te verzetten, ontneem je jezelf (onbewust) de kans om door jouw downs en de uitdagingen die het leven jou geeft, heen te groeien. En veelal ook om écht te genieten van jouw ups omdat ze op den duur een voorbode worden van een naderende down....


Het is net door te omarmen wat is, dat je de kracht bij jezelf houdt en voluit kunt leven.


En dat mag op het eerste gehoor misschien pessimistisch lijken, maar dat is het alles behalve. Kijk maar eens wat het voor je doet om jezelf op te leggen alles altijd positief te moeten bekijken of draaien. Altijd te moeten zoeken naar het positieve in jouw rotdag of naar het positieve in een pijnlijke gebeurtenis. Hoe voelt dat voor jou? En dan praat ik niet over de korte of pak nu nog middellange termijn hé. Maar op de lange termijn. Want net zoals met alles, werkt alles op korte termijn zélfs als je het inzet vanuit een niet helpende intentie of energie. Maar het is die lange termijn die belangrijker is.


Tenzij je het fijn vindt om om de x-aantal maanden weer te voelen dat je vastloopt of toch terug tegen diezelfde blokkades of oude gewoontes, gevoelens, .. aanloopt?


Op de lange termijn zul je merken dat het jou beperkt. Dat je minder en minder tegenslagen of gevoelens die jij labelt als slecht of negatief kunt verdragen. Want dit zorgt steeds weer voor een innerlijk gevecht, innerlijke worsteling met die emoties, gedachten en/of gebeurtenissen. Het kost jou dus steeds meer energie en moeite om alles zomaar positief te draaien.


En voor alle duidelijkheid. Ik zeg hiermee niet dat je langer in pijnlijke of negatieve gevoelens moet blijven hangen dan nodig he. Positief in het leven staan is zeer krachtig en mooi!


Ik heb het over de beweging van gezond positief naar ongezond positief waarin je positiviteit (onbewust) misbruikt om bepaalde gedachten of emoties die jij labelt als negatief weg te duwen. Die twee vragen die ik jou zonet meegaf zijn dus zeer belangrijk en waardevol om mee na te gaan of jouw positieve ingesteldheid in balans is, of als het jouw manier is om om te gaan met de uitdagingen en pijn in jouw leven.


Indien het dat tweede is, is het belangrijk dat je ook jouw pijnlijke of "negatieve" emoties leert toelaten en verdragen. Want ook deze zijn een deel van jou en horen een plaats te krijgen en doorvoeld te worden. Heb jij dus de neiging om elke tegenslag of emotie die jij als negatief ziet zo snel mogelijk op te lossen? Dan is de kans groot dat je vastloopt op het toelaten van jouw volledige zijn en daardoor ook heel wat energie kwijt bent aan het dagelijks bestrijden van die stukken in jou die jij slecht vindt of niet goed genoeg vindt, veroordeelt.


Want niet alleen het leven en de wereld is vergeven van de dualiteit hé. Ook binnenin elk van ons zitten er heel wat tegenpolen. Schaduwkanten zoals dat ook wel heet. Bijvoorbeeld jouw gekwetste zelf en jouw sterke zelf, jouw people pleaser en jouw egoïst, je perfectionistische zelf en je losbandige zelf, ...


Wanneer jij die dualiteit in en rond jezelf bestrijdt en niet kunt verdragen, ontneem je jezelf de kans om voluit te mogen zijn zoals je bent.

Want dan blijf je bepaalde lagen in jezelf, gedachten én emoties labelen als ongewenst, dit mag er niet zijn, dit mag ik niet naar buiten brengen... waardoor je je op de lange termijn verstikt voelt, het gevoel hebt dat je vastzit en niet kunt of mag veranderen.


Of dat je een gemis of leegte ervaart waar je jouw vinger niet op kunt leggen. Ook dat komt veelal vanuit het feit dat er onderliggend aspecten zijn aan jouw zijn die jij niet kunt of wilt toelaten omdat je het ziet als iets slechts, onaanvaardbaar of negatief.


En nu vraag je je misschien af hoe je daar dan vanaf geraakt? Hoe je er dan voor kunt zorgen dat je gewoon jouw positieve zelf kunt zijn ZONDER jezelf te belemmeren of beperken met toxische positiviteit?


Het antwoord op die vraag is zeer gelaagd. Het is niet iets wat je in een vingerknip even verandert. Maar ik kan jou wel zeggen op welke 3 lagen er gewerkt moet worden:


1) Aanvaarding

Niet alleen van wat is, hoe jouw leven op vandaag is, hoe jij eruitziet, ... maar ook van wie je bent inclusief alle lagen in jezelf die je liever kwijt bent

2) Doorvoelen

3) Intentie


Merk jij na het beluisteren van deze aflevering bij jezelf op dat jij het moeilijk vindt om jouw verdriet, onzekerheden, angsten, pijn, trauma, verleden of wat dan ook toe te laten en te aanvaarden?

En merk je dat je dit alles probeert weg te duwen door jezelf steeds weer op te leggen van het positief te bekijken? Weet dan dat je welkom bent binnen een van mijn 1-1 trajecten om dit samen vast te pakken.


Ik werk d.m.v. ACT wat staat Acceptance & Commitment Therapie. Vanuit ACT geloof ik in toekomstgericht i.p.v. oplossingsgericht werken.


We hoeven dus niet jouw volledige verleden uit te spitten en alle oude pijnen boven te halen, te doorvoelen en leren loslaten.

We vertrekken van waar jij vandaag staat, kijken vooruit en behandelen wat in dit moment naar bovenkomt. Met als uiteindelijk resultaat dat je psychologisch flexibeler wordt en dus veerkrachtiger in het leven staat.


Je leert namelijk om:


✔ jouw volledige zelf te aanvaarden,

✔ jouw authentieke zelf terug vrij te maken vanonder alle beschermingslagen en coping strategieën die je doorheen de jaren (veelal onbewust) bent gaan dragen.


✔ en actie te ondernemen vanuit jouw waarden zodat je ook in het hier en nu al meteen meer ruimte, rust en energie voelt zonder te moeten wachten tot je al jouw doelen hebt afgevinkt en aan al jouw regels en voorwaarden voldoet om xyz te mogen doen.


Betekent dit dat je je niet mag willen veranderen, dat je niet mag willen afvallen of wat dan ook?

Neen! Het betekent dat je niet meer hoeft te wachten tot je exact bent zoals het volgens jouw regels en normen hoort te zijn om al te kunnen genieten van het hier en nu. TERWIJL je naar jouw toekomst en doelen toewerkt. En da's alleen al qua gevoel van rust in je hoofd en energie en voldoening, een gigantisch groot verschil.


Mocht dit jou aanspreken? Weet dat je welkom bent voor een gratis 1e kennismaking. Ik werk vanuit mijn praktijk in Oosteeklo, digitaal of een mix van beide. Afhankelijk van waar je woont, jouw voorkeur, planning, ...


Bovendien doe ik heel vaak wandelsessies zodat we niet alleen onze mentale groei in beweging zetten maar ook meteen ons lichaam. Even vantussen die 4 muren, uit ons hoofd, in de natuur!


Niet onbelangrijk trouwens. Indien je datgene waar je vandaag mee worstelt jou ook in jouw professionele leven belemmert als werknemer of zelfstandige, weet dan dat je mijn coaching kunt ontvangen voor slechts 10,00 EUR per sessie dankzij mijn erkeninning voor de VDAB loopbaancheques. Laat geld dus geen obstakel of drempel zijn. Wees welkom!










bottom of page