top of page

DIT is waarom de weegschaal ervoor zorgt dat je jouw doelen niet bereikt!

Ik val meteen met de deur in huis... sta jij wel eens op de weegschaal? Ik denk dat de grote meerderheid dat wel eens doet. Toch? Hoe vaak doe je dat? Is het iets wat je wekelijks doet? Of eens om de zoveel tijd? Of is het iets wat je echt wel dagelijks of zelfs meerdere keren doorheen de dag doet?


WAAROM? En dit is geen veroordelende vraag hé, voor alle duidelijkheid. Dit is een oprechte vraag puur uit nieuwsgierigheid. Omdat ik benieuwd ben of JIJ al eens bewust hebt stilgestaan bij de vraag WAAROM je op de weegschaal gaat staan....Wat is de reden dat je misschien wel 's ochtends opstaat en denkt, voordat ik iets eet moet ik eerst eens even nakijken hoeveel mijn lichaam deze ochtend weegt. Of dat je na het avondeten denkt, ik ga toch nog eens even gaan checken hoeveel mijn lichaam op dit punt van de dag weegt.


Wat hoop je te vinden of bereiken? Heb je daar al eens over nagedacht? Of is het eerder een soort van gewoonte geworden. Iets waar je niet zo bewust bij stilstaat en wat je niet echt in vraag stelt... je doet het gewoon, omdat dat zo gegroeid is ...
Als je hier kort even over nagedacht hebt voor jezelf, of misschien zul je de komende dagen na deze podcast wel eens wat vaker stilstaan bij deze actie en jezelf de vraag stellen waarom je weer op die schaal gaat staan... wat het is dat je hiermee hoopt te bereiken.


In elk geval, die weegschaal is iets wat heel hard is ingeburgerd in onze cultuur en maatschappij. Niemand vindt het raar dat de dokter vraagt om op de weegschaal te gaan staan tijdens een consult, of dat je een programma start en aangeleerd krijgt dat je jouw vooruitgang kunt bijhouden door je regelmatig te wegen, .. toch?

Waarom is dat? Omdat we geloven dat ons gewicht, hoeveel ons lichaam weegt, belangrijk is in het kader van gezondheid, gelukkig zijn, succesvol zijn, aantrekkelijk zijn, ... Vanuit die overtuigingen, is het inderdaad zéér logisch dat je houvast zoekt om jouw vooruitgang op jouw weg naar je gezondste, gelukkigste, aantrekkelijkste, meest succesvolle zelf mee bij te houden. En dan is het inderdaad niet onlogisch dat je jezelf weegt.


Want als jouw geluk, gezondheid, noem maar op .. afhankelijk is van jouw gewicht. Is dit inderdaad dé belangrijkste maatstaf om na te gaan of jouw acties jouw dichter of verder van jouw doel brengt. Gaat je gewicht omhoog? Dan weet je dat je van je doel weg stapt. Gaat je gewicht omlaag? Dan is dat een bevestiging dat je goed bezig bent. Doe zo voort!


Alleen... en je voelde de "maar" waarschijnlijk al wel aankomen... ;) is dit helaas niet hoe het in de praktijk werkt. Want hoe graag we het ook willen geloven, hoe hoe goed het ook aan ons verkocht wordt en met de paplepel wordt meegegeven. Ons gewicht, is niet iets waar we controle over hebben.


En hier pauzeer ik graag heel kort even. Want de kans is heel groot, dat je nu instant weerstand voelt tegen wat ik zonet zei. En ik wil even erkennen dat dat helemaal ok is! Het is een zeer logische reactie die te verwachten valt.


Weet dat je deze gedachten en gevoelens aanwezig mag laten zijn en dat je er verder geen aandacht aan hoeft te besteden. Het zijn waarschuwingen vanuit jouw brein, omdat je voelt dat wat ik zeg, niet matcht met hoe jij de wereld ervaart en ziet. Wat ik vertel vormt dus een bedreiging voor jouw huidige manier van leven en zijn. Dus het zou gek zijn mocht jouw brein nu niet suggereren dat het bullshit is ... De enige vraag die jij voor jezelf moet beantwoorden op dit punt. Is, wie laat je aan het stuur zitten voor de rest van deze podcast? Jouw brein of jijzelf? Die keuze ligt 100% bij jou.


Ik kom jou hier nergens van overtuigen. Ik vertel jou simpelweg dat je de wereld, het leven ook anders kunt ervaren. Het is aan jou om te kiezen of je je hiervoor wilt openstellen.

Want ik hoef jou helemaal niet te overtuigen van mijn gelijk. We hebben allebei gelijk. Als jij vasthoudt aan de overtuiging dat jouw gewicht jouw gezondheid, recht op geluk, succes, liefde,... bepaalt dan is dat jouw realiteit en dan is dat jouw waarheid! We hoeven dus niet te discussiëren en kunnen elkaars visie hierin simpelweg respecteren.


In deze podcast is het uitsluitend mijn doel om een ander perspectief aan te rijken. En jouw beslissing om hier al dan niet voor open te staan, vertrekt vanuit de vraag: "zijn jouw overtuigingen en gedachten over gewicht helpend of niet?" Helpt de manier waarop je vandaag tegen dit alles aankijkt, jou om jouw doelen te bereiken? Als jij voelt dat jouw overtuiging dat gewicht jouw gezondheid e.d. bepaalt, jou niet in de weg staat. Wie ben ik dan om daarover te discussiëren of om te zeggen dat je verkeerd bent. Dan is het helemaal ok om eraan vast te houden!


Voel je echter dat je, door zo hard focust te focussen op jouw gewicht en uiterlijk steeds weer tegen dezelfde obstakels aanloopt en er maar niet voorbij lijkt te geraken? Dat je steeds weer hervalt in oude gewoontes en patronen...? DAN is deze podcast voor jou en ben ik ervan overtuigd dat de nieuwe inzichten jou zullen helpen om afstand te nemen van jouw belemmerende overtuigingen. Waardoor er alvast een aantal zaken in beweging kunnen komen!


Allright.. even teruggrijpen naar die weegschaal en het feit dat je helemaal niet zoveel rechtstreekse invloed hebt op jouw gewicht als je zou willen geloven. Wat ervoor zorgt dat je blijft vasthouden aan de verkeerde maatstaf om jouw vooruitgang te meten. Waardoor je nooit jouw doel bereikt omdat je het niet eens wéét wanneer je je doel bereikt hebt. Omdat je naar de verkeerde metrics aan het kijken bent.


Dat is alsof je naar een bepaalde locatie wilt rijden en je je de hele weg blindstaart op je kilometriek om jouw snelheid nauwgezet in de gaten te houden, want jouw snelheid bepaalt hoe snel je zult toekomen op je bestemming. Waardoor je vergeet op te kijken en dus niet ziet dat je al lang bent aangekomen, maar gewoon blijft rijden omdat je zo hard gefocust bent op jouw snelheid.... waardoor je na verloop van tijd gedemotiveerd geraakt en denkt.. alé ik had er al lang moeten zijn. 'k ben al uuuuuuren aan het rijden tegen 120 per uur. Volgens mijn berekening had ik al lang moeten aankomen. Fuck it... 'k ga terug naar huis.

Nu je dit alles weet, kun je je gaan afvragen WAAROM we dan ooit zijn aangeleerd om ons te wegen. En als iedereen het doet... dan moet er toch iets van waarheid in zitten? Dan kan het toch niet zo verkeerd zijn, ...?
Eerst en vooral, is het belangrijk om te weten dat de vraag nooit is.. "is dat waar" de vraag is ... helpt het mij naar mijn doel?


Wat betreft de weegschaal, help je jezelf op de lange termijn om jouw doel te bereiken door je regelmatig of zelfs meermaals per dag te wegen?


Als het cijfer dat verschijnt in lijn ligt met wat je wilt zien, kan ik me voorstellen dat het jou op korte termijn helpt. Je bent blij, hebt een goed gevoel, je kunt van jezelf zeggen dat je goed bezig bent.. en op korte termijn helpt het jou om de acties te ondernemen die jou stap-voor-stap dichter bij jouw doel brengen. Je bent gemotiveerd om je gezonde eetpatroon verder te zetten, voelt energie om verder te sporten.. want je hebt zonet het bewijs gezien dat wat je doet, helpt.


MAAR! Als jouw motivatie en energie om te doen wat er nodig is om jouw doel te bereiken, steeds voortkomt uit externe bevestiging (in dit geval het cijfer op de weegschaal), zul je op lange termijn alsnog tegen serieuze drempels aanlopen en is de kans groter dat je op lange termijn hervalt dan dat je een kwalitatieve balans vindt die je levenslang volhoudt.


Want je voelt alsnog het vertrouwen niet in jezelf of jouw lichaam om jouw vooruitgang vast te houden. Je hebt constant die bevestiging van de weegschaal nodig om te controleren of alles nog steeds goed gaat. En als de weegschaal eens een paar grammen omhoog gaat, schiet je in de stress en heb je geen flauw idee wat je nog méér kunt doen om je gewicht onder controle te houden. Jouw gevoel van succes, gezond zijn, aantrekkelijk zijn, fit zijn, .. vertrekt dus niet vanuit jezelf, maar steeds weer vanuit externe validatie.


En wat als het cijfer omhoog gaat? Welke waterval aan gedachten en gevoelens wordt er dan getriggerd? En welk effect heeft dat op jouw motivatie en gedrag? Voel je je dan gemotiveerd om vol te houden? Om doelgericht actie te blijven nemen? Of zorgt het er net voor dat je gedemotiveerd geraakt, gaat twijfelen aan jezelf. Dat je opgeeft, loslaat, "het heeft allemaal geen zin", ... of misschien ga je net nog harder worden voor jezelf. Nog méér sporten, nog minder eten, nog harder controle gaan uitoefenen op jouw acties...

Dus ik stel de vraag nog eens opnieuw. Help je jezelf, op de lange termijn, om jouw doel te bereiken door je regelmatig of zelfs meermaals per dag te wegen? Want op de korte termijn kunnen we het er allemaal over eens zijn dat alles wat we ondernemen helpt.


Om af te sluiten, vertel ik jou graag kort waar de oorsprong van de weegschaal ligt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het jouw beeld van de weegschaal en het nut van jezelf steeds weer te wegen, zal veranderen.


De weegschaal werd namelijk door de oude Egyptenaren, rond 3000 voor Christus uitgevonden in het kader van het verhandelen van producten en voedsel. De oorsprong van de weegschaal, ligt dus in het toekennen van een waarde aan een product.
En DAT is exact waar het tot op vandaag nog steeds voor gebruikt wordt. Het bepalen van een waarde, jouw waarde ...

En DAT is meteen ook dé reden waarom we met z'n allen focussen op ons gewicht. Je gewaardeerd voelen, aanvaard voelen, goed voelen is cruciaal voor ons allemaal. En doordat we met z'n allen zijn opgegroeid in een maatschappij die bepaalt heeft dat slanker beter is en dat jouw gewicht bepaalt of je gezond, fit, sexy, aantrekkelijk, succesvol, .. bent. Is het dus volkomen normaal dat we zo veel belang hechten aan die verdomde weegschaal.


Maar wéét dat dit een keuze is.... JOUW keuze...

Want je kunt er perfect voor kiezen om te leren hoe jij zelf jouw waarde wilt gaan bepalen. Los van jouw uiterlijk, kledingmaat of gewicht.


In de volgende podcastaflevering staan we samen even langer stil bij de invloed van jouw gewicht op jouw gezondheid, jouw succes, geluk, ... Dus volg mij alvast op Spotify en/of YouTube. Want ook deze zul je niet willen missen!Wil je hierover meer leren? En vooral... wil je ermee aan de slag gaan en het effectief gaan toepassen op jouw leven? Ontdek dan mijn Mind(re)set cursus waarin we samen de basis leggen om jouw innerlijke criticus om te vormen tot jouw eigen grootste motivator en supporter.


Of neem een kijkje op www.bodyconfidencecoaching.be en ontdek mijn Body Confidence Programma. Een jaartraject waarin we letterlijk ALLES doornemen wat je nodig hebt om het vertrouwen in jezelf en jouw lichaam te herstellen en te versterken. Jezelf los te maken van dieetmindset, zwart-wit-denken, piekeren, onzekerheden, ... Intuïtief eten én intuïtief bewegen! Want neen, ik ben NIET tegen gewichtsverlies op zichzelf. Ik geloof alleen niet in gewichtsverlies als hoofd- en enige doel.. alsof je eens je dat ideale lichaamsgewicht bereikt hebt, opeens alles zult bereiken in jouw leven .... Jouw leven draait om zoooo veel meer dan jouw lichaamsgewicht en uiterlijk!


Het is niet jouw levensdoel om de magerste en meest afgetrainde versie van jezelf te zijn. Want dan vergeet je écht te leven.. stel je voor dat je morgen op je sterfbed ligt. Ga je dan blij zijn met wat je allemaal gedaan hebt in jouw leven? Denk je dan dat mensen zullen zeggen "goh jammer zeg, ze had nog wel zo'n perfect lichaam".... zou jammer zijn mocht dat het enige zijn wat ze over jou te zeggen hebben, toch? Who cares hoeveel jij weegt of welke kledingmaat je hebt?! Het enige wat mensen écht bij blijft, is het gevoel dat je hen geeft. De vibe die je uitstraalt, jouw enthousiasme, jouw aanstekelijke lach, noem maar op.


Vanaf 01/01/2023 gaat mijn Body Confidence programma van start en ik kan jou nu al zeggen, dat het zooooo waardevol wordt! Eerlijk waar, we gaan samen de diepte in duiken, jouw limitaties doorbreken en ervoor zorgen dat je nooit meer komt vast te zitten in een loop van negatieve gedachten, belemmerende overtuigingen ... PAS OP! Het is niet zo dat je nooit meer oncomfortabele gedachten of onzekerheden zult ervaren hé... dat kan niemand jou beloven OMDAT ook die gedachten een onderdeel van ons zijn en volkomen menselijk zijn. OOK deze gedachten en gevoelens hebben een boodschap en kunnen jou interessante inzichten geven in jezelf en de richting die je verder uit wil. Wat ik jou wél beloof, is dat dit alles jou niet meer zal belemmeren. Dat ze niet meer jouw doen en laten zullen komen overheersen. Omdat je gaat leren hoe je jezelf ervan kunt loskoppelen en hoe je doelgericht actie kunt blijven nemen. Waardoor je jezelf nooit meer saboteert of van jouw doelen afhoudt en dus ook nooit meer "opnieuw" hoeft te beginnen.By the way, stuur me zéker een berichtje als je dit beluisterd/bekeken/gelezen hebt en denkt "dit was waardevol". Ik vind het héél fijn om te horen wat jij hieruit haalt en hoe dit bij jou binnenkomt.


En als je je steentje wilt bijdragen in mijn missie om zo veel mogelijk vrouwen te helpen om volledig in hun kracht te gaan staan en voluit te leven? Deel dan mijn podcast via jouw social media! Alvast een heel dikke merci!!!! En tot de volgende!!

Comentarios


bottom of page