top of page

Hoe je van een persoonlijke crisis jouw sleutel tot succes kan maken (met 3 tips)

In deze aflevering sta ik graag even stil bij persoonlijke crisissen, dieptepunten in ons leven. We hebben er allemaal ongetwijfeld als minstens eentje doorzwommen, toch?


Vandaag wil ik even stilstaan bij de kracht van zo'n persoonlijk dieptepunt. Want hoewel je niemand een persoonlijke crisis toewenst, is het wel zeer waardevol en kan het zelfs versterkend werken.


Pijn is onlosmakelijk verbonden met het leven.


Hoe je ook je best doet om vooral mooie momenten te beleven of vast te houden aan het positieve, het leven komt nu eenmaal met ups én downs. Maar goed ook, want een vlak leven is geen leven.


Vergelijk het maar eens met de tekening van jouw hartslag. Dat gaat ook in pieken en dalen. Een vlakke lijn zou niet veel goeds betekenen.... hetzelfde geldt in het leven.


Hoe fijn het aanvankelijk ook mag lijken om een leven vol highs te leven, ook de lows zijn minstens even waardevol als die highs. Want elke dag dezelfde veilige omgeving, structuur en flow is ook niet dat hé... niet op de lange termijn tenminste. Dan zal die honger naar groei, verandering, uitdaging steeds harder beginnen knagen en die veilige, gekende omgeving (ook wel gekend als comfortzone) op termijn verstikkend laten aanvoelen.


Waar het op bepaalde momenten misschien wel fijn is om eens even te kunnen uitblazen en herbronnen in jouw comfortzone, is het even belangrijk om nadien de deur terug te durven opentrekken en te kijken wat er buiten die veilige bubbel nog allemaal te beleven, ervaren en leren valt.


Alleen kan het soms aanvoelen alsof die deur, die weg naar buiten, weg van die comfortzone, op slot zit of zwaar bewaakt wordt waardoor je er niet meer bij geraakt. Waardoor die comfortzone hoe langer hoe meer op een onzichtbare gevangenis begin te lijken. Eentje waar je in principe wel alles hebt om gelukkig en content te zijn, maar toch voelt dat er een leegte zit die steeds groter en luider wordt....


Is dit iets wat je soms bij jezelf herkent?


Dat je in principe, logisch gezien, alles hebt om gelukkig te zijn en blij te zijn met wie je bent, wat je hebt, waar je staat, ... maar dat je diep vanbinnen om de een of andere reden toch precies iets mist. Al heb je misschien geen flauw idee wat het dan kan zijn omdat je op zich eigenlijk helemaal niet mag klagen. Er zijn er anderen die het slechter hebben.


Dat gevoel, mocht je het herkennen, is hét signaal van een comfortzone die geleidelijk aan, onopgemerkt, zo strak is komen te zitten dat het geen keus meer is om knus en veilig binnen te vliegen en even bij te tanken..Die veilige bubbel is geleidelijk aan veranderd in een gevangenis waar je zelf amper nog uit geraakt. Maar van zodra je nog maar denkt aan uitbreken, de deur open gooien of wat dan ook komt er een luide gedachtenspiraal naar boven die jou terug naar binnen duwt en ervoor zorgt dat je nog wat langer wacht op het juiste moment, het ideale lichaam, de droom job, de perfecte relatie of wat dan ook. Want als je xyz... hebt of bereikt hebt dan .....


En zolang je nog niet echt rock bottom bereikt hebt en het gevoel hebt dat het nog wel aanvaardbaar is, dat het nog wat kabbelt, zul je in alle waarschijnlijkheid nog wat langer blijven zitten in die situatie. Omdat je vastzit in zo veel (onbewuste) regels, voorwaarden, verwachtingen, zou moeten, hoor toch, .... die je doorheen jouw leven bent gaan dragen, meenemen en jezelf strenger dan eender wie ooit zou kunnen, oplegt.


En da's waar de kracht van een persoonlijke crisis komt kijken.


Crisis is van oorsprong een oud Grieks woord dat "beslissing" betekent.

Dus los van de doorgaan eerder negatieve betekenis, overtuigingen en gevoelswaarden die we er op vandaag veelal aan gekoppeld hebben, is een persoonlijke crisis helemaal niet zo negatief als we doorheen ons leven zijn gaan geloven. Het betekent in principe simpelweg een persoonlijke beslissing. Een keuzemoment in ons leven.


Die betekenis alleen al geeft toch al veel meer ruimte om in een crisis te mogen belanden. Toch? Da's in elk geval mijn gevoel.


En da's ook waar ik goed in ben en energie van krijg als coach, therapeut. Andere perspectieven en invalshoeken aanrijken. Want een andere kijk op de dingen kan al zo veel teweeg brengen. Zo'n mindshifts zijn vaak gigantisch krachtig. Da's trouwens ook iets wat we samen doen binnen mijn hybride Body Confidence Groeitraject en mijn Body Confdience Club.


Dat gezegd zijn, hoeft een persoonlijke crisis. Een persoonlijk dieptepunt zoals we dat op

vandaag veelal bekijken, dus helemaal niet zo negatief te zijn. Integendeel.


Vaak is het hét ideale startpunt voor iets nieuws en de ideale leermeester om datgene waar je misschien al veel te lang aan vasthield eindelijk los te laten. En dat loslaten, kan op diverse vlakken zijn he. Da's voor iedereen en in elke crisis anders.


Soms betekent een crisis, een persoonlijke beslissingsmoment dus, dat je eindelijk voelt dat je de regels die je jezelf oplegt, een ego en/of de verwachtingen waar je van jezelf aan hoort te voldoen, mag loslaten. Maar evengoed kan het betekenen dat je voelt dat je een bepaalde relatie, persoon, gebeurtenis,.. mag loslaten.


En het is in dat loslaten dat er zo veel kracht zit. Want loslaten betekent ook toelaten. Ruimte laten.

Waardoor er heel wat energie die je voorheen kwijt was aan het vechten met jezelf, worstelen met gedachten, gebeurtenissen uit het verleden, pijn, angst of andere gedachten en gevoelens... terug ter beschikking hebt om te steken in jouw groei. In het jezelf terug in beweging brengen naar de toekomst die jij voor jezelf wenst.


In plaats van het steeds weer te verspillen aan het proberen controleren, manipuleren, veranderen, oplossen, fiksen, wegduwen van jouw verleden, gedachten en/of gevoelens.


Zolang je nog niet genoeg geleden hebt, volgens jouw normen, ben je veelal niet klaar om te veranderen of los te laten. Want hoewel het wel kan aanvoelen alsof het de schuld is van jouw verleden, alles wat jou steeds weer overkomt of iedereen rond je... de enige die jou oplegt om vast te houden aan gedachten, gevoelens, overtuigingen, gebeurtenissen die je meedraagt sinds toen, ben JIJ.


We zijn allemaal onze eigen grootste criticus en gevangenisbewaker. Want wie gaat tegen jou aan het bullenbakken wanneer je niet voldoet aan jouw verwachtingen, eisen, zou moeten, ...?


Jijzelf...


Dus JIJ bent logischerwijs de enige die jou de toestemming kan geven om los te laten wat je niet meer hoeft te dragen, wat jou niet langer dient, wat niet meer helpend is en terug voluit in het leven te stappen, kansen te grijpen, fouten te maken, te leren, te groeien, ...


Die persoonlijke crisis, loslaten en toelaten is iets waar we doorheen mijn 1-1 trajecten en Body Confidence Groeitraject aan de slag gaan. Dat laatste is trouwens een hybride programma waarin we gedurende 12 maanden samen werken rond mindset, voeding én beweging en waar je van thuis uit op eigen tempo mee aan de slag kunt, aangevuld met 1-1 coaching en gratis coaching via coach corner waar je indien gewenst zelfs anoniem jouw vragen kunt doorsturen.


Afsluiten doe ik deze podcast aflevering / blog graag met drie concrete tips wanneer jij na het beluisteren van dit alles herkenning voelt.Tip 1: vergroot het bewustzijn en inzicht in jezelf

Eerst en vooral is het belangrijk om jouw eigen gewoontes en gedrag te gaan opmerken. Je bewust te worden van hoe jij reageert in bepaalde situaties die jou triggeren en ervoor zorgen dat je in een kritische gedachtenspiraal terechtkomt. Bewustzijn en inzicht in jezelf en jouw gedrag is dus altijd de eerste stap. Indien je hier graag mee aan de slag gaat, raad ik je aan een dagboek te starten en dagelijks even een timer te zetten voor jezelf van 3-5 minuten (meer mag altijd) maar dit lijkt me een haalbare timing voor iedereen die hier echt mee aan de slag wil en tijd voor wil maken. Wat je dan kunt doen is dagelijks eens reflecteren op jouw dag en bewust gaan kijken naar de momenten waarop je je getriggert voelde of angsten, onzekerheden, boosheid, irritatie, overprikkeling, ... voelde opkomen.

Tip 2: acceptatie

Tip 3: verlies jezelf niet uit het oog

Mocht je voelen dat je hier graag samen mee aan de slag gaat. Dat het jou waardevol lijkt om iemand naast je te hebben waar je op kunt steunen en vertrouwen doorheen de rit?


Weet dan dat je welkom bent voor een gratis kennismakingssessie. Of dat je meer dan welkom bent binnen mijn hybride Groeitraject of Body Confidence Club.


By the way, ga me zeker volgen op Instagram en Facebook want in april lanceer ik mijn Body Confidence Club en kun je gratis kennismaken met mijn maandelijkse Walk&Talks en meer.


Heb je vragen? Bij deze aflevering of een van mijn trajecten? Heb je iets wat je graag deelt met mij na het beluisteren van deze aflevering? Weet dan dat ik zeer toegankelijk ben en jouw feedback en berichtje graag ontvang.Comments


bottom of page