Laatst had ik een cliënt die bij me terecht was gekomen omdat ze zich aangesproken voelde door een van mijn Instagram posts. Ze zei me dat ze plots doorhad hoe vaak ze al datzelfde doel had nagejaagd. Natuurlijk wist ze wel dat ze regelmatig soortgelijke doelen stelde en had ze wel al door dat ze vaak tegen dezelfde drempels aanliep. Maar die post zorgde op de een of andere manier voor een klik waardoor ze plots besefte hoe veel het najagen van datzelfde doel haar al gekost had ....
Bij de start van onze samenwerking, gaf ze aan dat dit een hele grote stap is voor haar en dat ze al heel veel geprobeerd heeft maar nog nooit datgene wat ik doe. Wat een beetje dubbel is want langs de ene kant hoopt ze natuurlijk dat mijn traject haar de antwoorden gaat geven die ze zoekt. Maar anderzijds voelt het ook heel ongemakkelijk aan om iets anders te doen dan wat ze gewoon is. Want wat als ook dit niet werkt? Dan is ze nog meer tijd, geld en energie kwijt aan iets wat dan weeral niet blijkt te werken..
Deze case, om het zo te noemen, vormde de inspiratie voor deze aflevering.
Want hebben we niet allemaal al eens meegemaakt dat we een doel vooropstellen en dat dan uiteindelijk niet blijken te bereiken?
En op zichzelf is daar helemaal niets mee verloren. Alleen, als je merkt dat het een patroon wordt. En je plots ziet hoe vaak je datzelfde doel al op diverse manieren maar tot hiertoe zonder succes hebt nagejaagd? Dan is er meer aan de hand. Alleen zit het het hem dan niet in de zichtbare laag, jouw gedrag. Maar in de laag daaronder, jouw gedachten en gevoelens.
We worden eigenlijk met z'n allen van jongs af aan geleerd om doelen te stellen en er hard voor te werken. Om karakter te tonen. Om doorzettingsvermogen te kweken. Om niet bij de pakken te blijven zitten en gas bij te geven als het moeilijk wordt of wanneer het allemaal even tegenzit.
Want vertragen, aangeven dat het moeilijk is, emoties tonen, loslaten, falen, ....? Daar is geen ruimte voor. Dat zijn tekenen van zwakte. En wat bereik je daar ooit mee? Dus neen, jezelf oppakken en doorgaan want stilstaan is achteruitgaan.
En natuurlijk is het heel waardevol als je jezelf weet op te pakken en te motiveren om door moeilijke omstandigheden heen te bewegen. Doorzettingsvermogen is een waardevolle vaardigheid..... Nét zoals inlevingsvermogen, loslaten, ruimte laten, ...
Zie jouw vaardigheden en skills als tools in jouw werkbak.
Zoals een technieker een werkbak heeft met diverse maten en merken van schroevendraaiers, inbussleutels, tangen, boren, noem maar op. Zo zou je kunnen stellen dat wij allemaal ook onze eigen werkbak of toolkit hebben met diverse tools en vaardigheden waar we naar kunnen grijpen naargelang de situaties of uitdagingen waarin we ons bevinden. Elke tool of vaardigheid die je meedraagt in die toolkit is waardevol en helpend. Tenminste, als je hem gebruikt binnen de juiste context.
Wanneer je bijvoorbeeld als technieker ongeacht de klus steeds weer diezelfde maat platte schroevendraaier uit je werkbak haalt, zul je merken dat deze regelmatig de klus klaart maar evengoed zeer regelmatig niet helpend blijkt. Niet omdat het ding niet werkt, maar omdat het de verkeerde tool is voor de situatie.
Hetzelfde geldt voor onze eigen unieke toolbox met onze persoonlijke vaardigheden en tools. Alles wat je daarin meedraagt, heeft z'n nut. Alles wat daarin zit is waardevol en helpend..... Op voorwaarde dat je het bovenhaalt binnen de juiste omstandigheden, situatie of context.
Dus, om even terug te grijpen naar wat ik zonet zei. Dat we standaard met z'n allen worden aangeleerd om doorzettingsvermogen of karakter te tonen wanneer we in moeilijke omstandigheden of uitdagingen terechtkomen. Is die vaardigheid uiteraard zeer waardevol maar afhankelijk van de omstandigheden of situatie waar je doorheen gaat misschien niet altijd even helpend.
Misschien heb jij nét meer nood aan begrip voor jezelf, ruimte voor jouw gevoelens, oog voor jouw onderliggende angsten, pijn, onzekerheden, .... En dan kun je jezelf steeds weer er doorheen pushen, maar op de lange termijn merk je dat het jou steeds méér energie en moeite kost om jezelf erdoorheen te krijgen.
Herken jij zo'n patronen bij jezelf? In jouw leven? Zijn er bepaalde doelen die jij steeds weer voorop stelt maar waarvan je ondertussen op voorhand al bijna weet dat de kans groot is dat je ze toch weer niet haalt. Of waarvan je weet dat je al 101 dingen geprobeerd hebt en ongeacht hoe hard je je best doet, steeds weer herval je?
Stel jezelf dan eens even de vraag..... heb je écht nood aan een zoveelste plan, schema, programma, .. dat jou stap voor stap voorkauwt hoe en wat je moet doen? Is het op vandaag écht een kwestie van oprecht niet wéten hoe je meer zou kunnen ontspannen, hoe je anders zou kunnen eten, hoe je meer zou kunnen bewegen, hoe je meer tijd kunt creëren in je planning?
Of is het eerder een kwestie van wel wéten hoe of wat, maar het niet kunnen of kunnen volhouden? Gaat het dan écht helpen om voor een zoveelste keer dezelfde tool in je toolbox te steken maar deze keer van nog een ander merk of een andere uitgave met andere kleurtjes, ...?
Of is die toolbox niet écht het probleem? En ben JIJ diegene die bijkomende inzichten en kennis nodig heeft om jouw toolbox beter of anders te gebruiken? Om bepaalde gewoontes van steeds weer naar diezelfde tools te grijpen die je heel goed kent, los te laten en ruimte te creëren om flexibeler om te gaan met de tools in je toolbox en alle gedachten en gevoelens die komen kijken bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en gewoontes?
Wanneer je diepgewortelde patronen opmerkt en ziet dat je steeds weer dezelfde doelen najaagt zonder ze ooit écht te bereiken, dan ligt het antwoord zelden in het aanpakken of aanpassen van het gedrag.
Maar in het aanpakken of aanpassen van de onderliggende overtuigingen, de onderliggende gedachten en gevoelens.
Ga maar eens na voor jezelf. Haal je doel eens even naar voor. Wat is het waar jij naartoe wil of werkt? Kun je het even visualiseren?
Als je naar dat doel kijkt en je ziet het zo voor je... wat betekent het dan voor jou om dat doel te bereiken? Welke behoefte of nood zou het bereiken van dat doel voor jou vervullen? Wat zou dat voor jou betekenen om dat doel te bereiken? Hoe zou je je dan voelen, hoe zou je jezelf zien, wat zou je allemaal doen mocht je dat doel bereikt hebben?
Draait het écht om het doel op zichzelf? Of alles wat eronder zit? Alle verwachtingen, wensen en hoop die je eraan gekoppeld hebt?
En een laatste maar zéér waardevolle vraag die je jezelf kunt stellen met jouw doel in gedachten. Wat betekent jouw doel nog voor jou wanneer het leven jou iets voor de voeten gooit, wanneer je in een storm terechtkomt, wanneer het moeilijk wordt? Hoe belangrijk is dat doel nog als je bijvoorbeeld ziek valt, het drukker wordt, ... Is het dan nog steeds zo belangrijk? Of verdwijnt het dan vaak naar de achtergrond tot het terug beter is, tot er terug meer tijd of ruimte is, tot het wat rustiger wordt?
Het ding namelijk met een doelgericht leven leven, is dat doelen vaak minder duidelijk of belangrijk blijken als je in het leven of emotioneel in een storm terechtkomt. Stel bijvoorbeeld dat je het doel hebt om af te vallen. Hoe belangrijk is dat dan nog als jij, jouw partner en/of jouw kind ziek valt? Of stel dat je naar een promotie toewerkt, hoe belangrijk is die promotie dan nog als jouw relatie plots bergaf gaat?
Vaak zul je merken dat als jouw doelen niet vertrekken vanuit jouw kernwaarden, ze wanneer het erop aankomt plots niet meer zo belangrijk lijken en al snel even naar achter worden geschoven.
Wanneer je echter een waardenvol leven creëert en doelen stelt vanuit jouw persoonlijke kernwaarden i.p.v. vanuit onvervulde noden, angsten, onzekerheden, pijn, trauma, zelfbescherming, ... dan zul je merken dat het minder energie en moeite kost om daar aandacht aan te blijven besteden zélfs als het even moeilijk gaat. Omdat ze vertrekken vanuit jezelf en niet buiten jezelf.
Voel jij na het beluisteren van deze aflevering dat je hier graag voor jezelf mee aan de slag gaat? En zelf graag leert hoe je een waardenvol leven creëert vanuit jouw authentieke zelf en niet langer vanuit jouw angsten, onzekerheden, verleden, trauma, pijn, noem maar op?
Klik dan hier door naar mijn digitale agenda en plan een gratis kennismakingssessie met me in. Of ontdek meer info over mijn 1-1 coaching en hybride Body Confidence Groeitraject