top of page

Waar past sport, binnen Body Confidence coaching?

Nu ik van personal trainer naar Body Confidence coach ben gegaan, kreeg ik al meermaals de vraag of ik dan nog personal training en sportlessen gaf? Die vraag beantwoord ik graag in deze blog. Je kunt dit ook beluisteren als podcast of bekijken op Youtube.

Ik start graag met jou wat meer inzicht te geven in de reden waarom ik veranderd ben van de titel Personal Trainer, naar Body Confidence coach.


Van bij de start van mijn loopbaan als coach/trainer, ben ik steeds vertrokken vanuit de visie dat sport en voeding niet jouw levensdoel is. Dat sporten en gebalanceerd eten een middel is tot een doel, en nooit het doel op zichzelf. Althans niet voor de mensen die ik coach en train. Want tenzij je een topsporter bent en er dus bewust voor kiest om van sporten en sportieve prestaties neerzetten jouw job te maken. Hoeft jouw leven niet te draaien rond sport en alles wat erbij komt kijken om de meest afgetrainde en fitte versie van jezelf te zijn.


Jouw leven bestaat uit zo veel meer dan jouw uiterlijk en lichaamsgewicht. Jouw lichaam is slechts één klein aspect van jouw volledige zijn. Dus, tenzij je ervoor gekozen hebt om van sportieve topprestaties leveren jouw job te maken, waarom zou je al jouw energie en tijd steken in dat ene aspect in het groter geheel van jouw leven? Waarom zou je al de rest laten afhangen van de mate waarin jij voldoende fit, strak, mager bent vooraleer je jezelf goed genoeg bevindt om alle andere dromen en doelen in jouw leven na te jagen?


En al helemaal gezien het feit dat je absoluut niet zo veel rechtstreekse invloed hebt op jouw lichaamsgewicht, gezondheid en uiterlijk als je wordt wijsgemaakt en zou willen geloven. Daar had ik het reeds over in aflevering 3 en 4. Mocht je graag meer te weten komen over wat het meeste invloed heeft op jouw gezondheid? Disclaimer, het is niet jouw gewicht. Klik dan straks even door naar aflevering 3.
In aflevering 4 bouw ik hierop verder en geef ik jou inzicht in hoe jouw focus op gewicht niet alleen jouw fysieke maar ook mentale gezondheid negatief beïnvloedt en dus een gigantisch negatieve impact heeft op jouw vooruitgang en gezondheid in het algemeen.

Dat gezegd zijnde heb ik dus altijd mijn coachings ingericht vanuit de visie dat sport en voeding een middel tot een doel zijn en niet het doel op zichzelf.


Je beweegt en voedt jouw lichaam niet om het te bewegen en te voeden.

Maar om het de nodige energie, kracht en uithouding te geven die je nodig hebt om vervolgens je leven te leven en de dingen te doen die je wilt doen. Die jou gelukkig maken, waar je van droomt, waar je energie van krijgt!


Vanuit mijn rol als personal trainer, nam ik beweging steeds als rode draad doorheen het coaching traject. Dit deed ik vanuit de overtuiging dat je door te bewegen naar buiten gaat, en letterlijk uit je hoofd en in je lichaam stapt, je de energie voelt om verder acties te ondernemen, je jouw zelfvertrouwen een boost geeft omdat je je goed in je vel voelt en je vervolgens vanuit zelfvertrouwen de ruimte en hernieuwde energie vindt om alle andere aspecten van jouw leven te boosten en jouw doelen na te jagen, ...


Ik merkte echter, dat de meesten door de boost aan energie die ze kregen van het sporten en het voelen veranderen van hun lichaam, niet langer openstonden om aan hun mindset te werken. Wat zeer begrijpelijk was, want ze voelden het positieve effect al van het sporten en merkten dat dit hen goed deed. Wat hen het vertrouwen gaf dat, als ze dit zo konden volhouden, al de rest ook op hun plaats zou vallen.


En op een manier zou ik dan blij moeten zijn als trainer, dat mensen tevreden zijn en gelukkig zijn met de resultaten die ze voelen en zien. Maar ik wist dat dit niet duurzaam was. Dat als ze mij niet meer betaalden om samen te sporten, als trigger om te bewegen, ze geleidelijk aan zouden hervallen in oude gewoontes en patronen. Omdat er onderliggend, op het niveau van hun mindset, niets veranderd was.


En uiteraard heb ik meermaals stappen ondernomen om alsnog de ruimte te creëren om aan het mindsetluik te werken, zélfs al voelden ze het verschil dankzij het sporten.. maar wanneer iemand aangeeft er niet voor open te staan en te geloven dat het effect dat ze voelen exact is wat ze nodig hadden en zochten en dat ze ervan overtuigd zijn dat hun onzekerheden, gepieker, enzovoort ook zal verdwijnen en ze een balans zullen vinden als ze dit zo kunnen volhouden.. dan kan ik als coach op mijn kop gaan staan.


Want om dat niveau dieper te graven, is er bereidheid nodig. En als dat er niet is, mag je nog zo veel informatie en inzichten meegeven, dit zal geen impact hebben als je niet gelooft dat dit een meerwaarde gaat zijn. Je zult je niet openstellen voor de informatie en er niet actief mee aan de slag gaan.


Vanuit deze ervaring en inzichten, ben ik gaan zoeken naar dat onberekende stukje dat ervoor kan zorgen dat ik de mensen die ik coach ook écht kan coachen naar een blijvende transformatie en een duurzame verandering in hun leven. Zodat ze niet hervallen nadat we onze samenwerking zijn gestopt.


Dat ontbrekende puzzelstukje, heb ik gevonden binnen ACT wat staat voor Acceptance en Commitment Therapy. Waar ik me het afgelopen jaar volledig in verdiept heb en ook een diploma in heb behaald. Als ACT-therapeut heb ik de kennis en expertise om jou te helpen omgaan met vervelende gedachten en gevoelens, zodat ze jou niet langer belemmeren / tegenhouden of "saboteren" en je jouw energie vrijhoudt voor de zaken die jij belangrijk vindt en waar jij gelukkig van wordt, energie van krijgt! Het doel van ACT, een 3e generatie cognitieve gedragstherapie, is het ontwikkelen en versterken van persoonlijke veerkracht aan jouw capaciteit om met moeilijke omstandigheden, angsten, onzekerheden, gepieker, stress, burn-out, .. om te gaan


Sinds het afronden van mijn opleiding, ben ik overgestapt van de titel Personal Trainer naar Body Confidence coach. Omdat deze titel de lading meer dekt. Wanneer ik zou verder gaan als Personal Trainer, zouden mensen namelijk blijven aankloppen met de verwachting dat we doorheen elke sessie samen gaan sporten, dat ik hen ga pushen, uitdagen, ... Onze samenwerking start dan vanuit een verkeerde verwachting.


Als Body Confidence Coach ben ik nog steeds dezelfde persoon als toen ik personal training aanbood, maar het verschil ligt in de opbouw van het traject en mijn aanpak. Mensen denken bij het horen van Body Confidence coach niet onmiddellijk aan keihard sporten, je lichaam pushen, uitdagen, ...


Deze titel beschrijft beter wat ik doe als coach. Body Confidence. Er gaat nog steeds heel wat aandacht naar het lichaam, maar niet zoals je doorgaans zou verwachten. Niet vanuit het willen veranderen van jouw lichaam, hard zijn voor jezelf, pushen, .. maar vanuit vertrouwen in jezelf en jouw lichaam. En op het einde van de rit, zul je dezelfde acties aanleren. Namelijk leren hoe je voor jezelf een balans creëert op vlak van voeding en sport zodat je de ruimte en energie voelt om tijd te steken in het bereiken van al jouw andere doelen, genieten van jouw leven enzovoort.


En ACT gaat verder dan samen praten over jouw drempels, blokkades, angsten of eender wat jouw weg blokkeert. Binnen ACT gaan we écht samen aan de slag met het aanleren van concrete nieuwe vaardigheden en skills die jou helpen om vanuit jouw gevoel, vanuit datgene wat jou gelukkig maakt, vanuit een overtuiging dat je goed genoeg bent, dat je waardig bent voor alle mooie dingen die je wilt in het leven ... te leven. In plaats van jouw angsten en onzekerheden de bovenhand te geven en te laten bepalen wat je wel of niet doet of kunt doen.


Dit zorgt ervoor dat je jezelf geleidelijk aan enerzijds beter leert kennen, wat zéér krachtig is en eerlijk gezegd simpelweg cruciaal is om jouw leven te creëren en voluit te leven op een manier dat je vanop je sterfbed niet terugkijkt met spijt of "had ik maar" maar met een gevoel van "verdomme, 'k heb toch echt wel alle kansen gegrepen en voluit geleefd!"


Anderzijds zorgt dit er ook voor dat je minder nood hebt of waarde hecht aan externe validatie, bevestiging, mening van anderen.. waardoor je oprecht zo veel meer vrijheid ervaart om gewoon ongelimiteerd je authentieke zelf te durven zijn. En DAT geeft zo veel rust in je hoofd. Alle "wat gaan ze wel niet denken", "ik zou moeten", "ik hoor toch", .. worden steeds stiller tot ze uiteindelijk verdwenen zijn en het je pardon my french geen hol meer kan schelen wat anderen gaan denken. NIET op een arrogante manier wel te verstaan.


Maar in die zin, dat het jou niet meer gaat belemmeren of verlammen om, ondanks tegenwind vanuit jouw omgeving of adviezen in de zin van "zou je dat wel doen", "wat als..", "kun je niet gewoon, ...", "je zou beter", ... respectvol te zeggen, bedankt voor jullie inzichten en adviezen, maar weet je wat... ik VOEL dat ik dit mag doen en ik DURF op dat gevoel vertrouwen, ik durf op mezelf, mijn lichaam en mijn skills vertrouwen. Ik heb misschien nog niet alle nodige kennis in mij maar ik vertrouw erop dat ik zal weten hoe ik moet handelen of reageren wanneer er uitdagingen op mijn pad komen.


En ik vertrouw dat, als ik iets niet weet, ik de nodige acties zal kunnen en durven ondernemen om op die manier stap voor stap verder te groeien. Want da's waar het leven uiteindelijk om draait... Uw ding doen, vallen, opstaan, bijleren, verder groeien REPEAT!


In mijn studie rond ACT, heb ik ontdekt wat ik miste in mijn coaching aanpak om écht een blijvende verandering te creëren. En dat is het mooie aan persoonlijke groei. Je hoeft niet vast te blijven zitten in patronen ookal werk je al jaren vanuit die overtuigingen. Wanneer je opmerkt dat het jou niet meer helpt of niet meer de uitkomst biedt die je verwacht of wilt bereiken. Is het belangrijk dat je leert hoe je jouw huidige kijk op de wereld, jouw huidige inzichten, kennis, definitie van jezelf en wie je bent, in vraagt kunt en durft stellen zodat je de zaken die jou niet meer verder helpen kunt loslaten en er ruimte komt voor nieuwe kennis en inzichten die jou helpen groeien. Voor mij is dit niet alleen een groeiproces geweest als coach, maar ook persoonlijk. En hoewel ik bepaalde uitdagingen die ik de afgelopen tweetal jaar op mijn bord hebt gekregen, niet zelf zou gekozen hebben en aanvankelijk liever had overgeslagen. Ben ik zeer blij dat ik door deze crisis ben heengegaan. Omdat het mij heeft uitgedaagd en heel wat heeft bijgebracht wat mij als persoon én coach sterker maakt.


In aflevering 10 ga ik hier wat langer bij stilstaan. Bij het feit dat een crisis hét ideale startpunt is voor verandering en wat jij hieruit kunt leren en meenemen. Volg dus zeker mijn Podcast en/of Youtubekanaal, afhankelijk van waar je meevolgt. Dan mis je niets!


Allright, afsluiten doe ik vandaag graag met een antwoord op de vraag "hoe past sporten dan binnen de Body Confidence methode" want je weet nu waarom ik bepaalde zaken heb aangepast. En waarom ik sporten niet langer neem als vertrekpunt binnen mijn coaching. Maar waar past het dan wel nog binnen mijn nieuwe aanpak?


Sport, lichaamsbeweging in het algemeen is uiteraard een zeer belangrijk onderdeel binnen een gezonde levensstijl. Net zoals voedzaam eten. Alleen heb ik gemerkt, en ik ben ervan overtuigd dat je dat zelf ook al meermaals ervaren hebt, dat als je vanuit sport of voeding vertrekt om jouw gewoontes en leven te veranderen.. je op voorhand al verloren bent. Want hoeveel keer heb je deze aanpak al geprobeerd? Zolang je vertrekt vanuit het aanpassen van jouw gedrag, zonder eerst aan je mindset te werken, zul je merken dat je jezelf zo hard begint "te saboteren" zoals wel vaker gezegd wordt. Je saboteert jezelf nooit, maar daar ga ik momenteel niet verder op in gaan. Da's voor een volgende aflevering, waardoor je uiteindelijk "hervalt". Of eigenlijk jouw acties terug in lijn komen te liggen met jouw huidige mindset en overtuigingen.


Jouw mindset kun je namelijk zien als de processor in jouw computer. Het onderdeel dat alle taken en informatie verwerkt en kiest hoe erop gereageerd wordt, jouw gedrag aanstuurt.

Wanneer je jouw gedrag dus gaat veranderen zonder eerst jouw processor - de basisinstellingen van waaruit jouw gedrag voortkomt - aan te passen, zal jouw brein steeds luider en harder naar voor komen met gedachten en gevoelens van angst, gevaar, onzekerheden, .. totdat je "hervalt" en jouw gedrag terug in lijn legt met de instellingen van jouw processor aka mindset.


Het is dus zéér gezond en menselijk dat je steeds hervalt wanneer je op vandaag steeds weer veranderingen probeert te creëren die gefocust zijn op het manipuleren, controleren, veranderen van jouw gedrag. Er is helemaal niets mis met jou, integendeel. Jouw brein doet exact wat het hoort te doen. Namelijk ervoor zorgen dat jouw acties overeenkomen met de informatie aka basisinstellingen die jij het hebt aangeleerd of die je hebt aangeleerd gekregen vanuit jouw opvoeding, voorgaande ervaringen in jouw leven, ...


En dat is de reden waarom ik als Body Confidence coach steeds vertrek vanuit het mindsetluik. De eerste 4-6-8 weken doorheen een personal coaching traject, bestaan dus uit het aanpassen van jouw huidige mindset en overtuigingen. En het anders leren verwerken van jouw emoties, oncomfortabele gedachten, "negatieve gevoelens", ...


En pas wanneer je dit luik onder de knie hebt, gaan we over naar het gedragsluik. En dan zul je ook merken dat het aanpassen van jouw gedrag, lang niet zoveel energie meer van je opeist als voorheen. Dat jouw nieuwe gedrag vlotter voortvloeit vanuit jouw nieuwe overtuigingen en manier van kijken naar jezelf, jouw lichaam, de mensen rond je, de wereld zoals jij het ziet. Je hoeft niet meer zo hard te pushen of strijden met jezelf om jouw acties in lijn te krijgen met wat je wil. Je kunt al die ruis en chaos in je hoofd loslaten en wint daardoor heel veel energie terug die je vroeger stak in gepieker, doemdenken, jezelf vergelijken, twijfelen of je zou eten, wat je zou eten, hoe veel, wanneer je gaat sporten, wat je gaat doen, hoeveel herhalingen,...


Hierdoor heb je meteen een pak meer energie vrij die je kunt gebruiken om te doen wat jij wilt doen. Wat zou je doen mocht je niet langer hoeven te streven naar jouw perfecte lichaam? Stel dat je op een punt bent in jouw leven waarop je je zelfverzekerd en goed in je vel voelt. Wat zou je dan doen? Met wie zou je dan tijd doorbrengen? Hoe zou je je voelen?


Dit is zo een waardevolle shift, die niet alleen jouw leven verandert. Maar ook dat van de mensen rond je. Want je hebt veel meer ruimte voor jouw kinderen, jouw werk, jouw zaak, jouw partner, .. eender wie of wat waar jij jouw energie mee wilt delen. Wat ervoor zorgt dat je niet langer hele dagen geeft, geeft, geeft, en op 't einde van de rit op, moe, overprikkeld bent. Maar dat je energie over hebt voor jezelf en omdat je jouw tijd en energie bewuster deelt aan de mensen en dingen die jou energie teruggeven.


Dit maakt het zoooo veel gemakkelijker om beweging een vast onderdeel te maken van jouw levensstijl. Zonder dat het een grote effort van je vraagt. Eens jouw mindset is aangepast naargelang jouw persoonlijke doelen en dromen in jouw leven. Leer ik jou hoe je jouw eigen workouts kunt opstellen, hoe je zélf kunt bepalen wat jouw lichaam nodig heeft qua beweging en voeding, .. zodat je een blijvende balans vindt en niet meer hervalt.


Niet omdat je geen momenten meer gaat hebben waarop je moe thuiskomt, overprikkeld bent, onzeker bent, .. OOK die gedachten en gevoelens zijn een deel van het leven en kunnen zeer leerrijke inzichten geven. Maar omdat je de nodige tools en strategieën hebt aangeleerd om jezelf niet meer te laten meesleuren in jouw negatieve spiraal, waardoor je open en nieuwsgierig naar jouw angsten en onzekerheden durft te kijken zonder de angst om erin meegezogen te worden en niet meer uit te geraken. Je zult geleerd hebben hoe je kunt luisteren naar wat ze jou komen vertellen, zodat je jouw eigen weg in jouw leven kunt bepalen vanuit vertrouwen in jezelf en jouw lichaam. Omdat alles al in jou zit. Je wist gewoon niet hoe je de signalen moest lezen.


En die inzichten, kennis en vaardigheden zijn zooo waardevol. Het is fantastisch om te zien welke veranderingen ik op vandaag al vanop de eerste rij heb mogen meemaken met de mensen die ik vandaag coach!! En het mooie is. Het zit al allemaal in jou. Oprecht! Je hebt simpelweg nooit geleerd hoe je het eruit kunt halen. Je leert nu eenmaal niet op school hoe je jouw emoties kunt verwerken, wat je kunt leren van de signalen die jouw lichaam jou geeft .. in tegendeel. We groeien op in een maatschappij die ons leert om "negatieve" gevoelens weg te duwen, te sussen of te vermijden. En niet te vertrouwen op de signalen in ons lichaam, waardoor we niet meer durven vertrouwen op ons eigen lichaam om te bepalen wanneer we rust, eten, beweging, .. nodig hebben.


Dus komt er nog sport kijken binnen mijn vernieuwde aanpak? ABSOLUUT! Tenminste, als dit behoort tot een van jouw persoonlijke waarden, prioriteiten en/of doelen.


Waarmee ik bedoel, dat ik als coach ondertussen een zeer mooie ervaring en verzameling aan opleidingen heb gevolgd. Ik ben gediplomeerd sportcoach, voedingsconsulent, ACT-therapeut en heb een certificaat in het coachen en trainen van vrouwen na een bevalling.


Die mix zorgt ervoor dat ik kan helpen in het kader van diverse persoonlijke worstelingen, blokkades, problemen. En afhankelijk van jouw persoonlijke noden, waarden (iets wat we samen scherpstellen en ontdekken) en doelen, kan ik terugvallen op mijn kennis en ervaring.


Dus, behoort fit worden tot een van jouw doelen? Dan kunnen we in de gedragsfase gaan werken rond sporten, bewegen vanuit respect voor je lichaam, ...


Behoort sporten op dit punt in jouw leven niet tot een van jouw prioriteiten? Wat perfect kan hé! Dan gaan we kijken naar andere zaken, wat kun jij doen om te leven volgens jouw persoonlijke waarden en welke acties heb jij nodig om jouw doelen te bereiken? Heb je nood aan begeleiding ovv voeding, het vinden van een balans, voel je dat er ondanks dat je misschien niet meer of zelfs nooit gedieet hebt toch gelimiteerd wordt door bepaalde eetregels in jouw onderbewuste? Dan gaan we daar verder mee aan de slag.


Ligt jouw grootste blokkade in jouw professionele leven als werknemer, ondernemer, freelancer, ...? Dan gaan we daar verder op inzoomen en kijken waar je nood aan hebt.


Is het eerder zo dat jouw onzekerheden of bepaalde angsten rond het ouderschap jou het meest blokkeren op vandaag en de meeste energie opeisen? Dan gaan we daarrond werken.


Op die manier wordt het 1-1 coaching traject volledig vormgegeven naargelang jouw noden, blokkades, prioriteiten, waarden. Mocht je je aangesproken voelen of opmerken dat dit jou interesseert? Klik dan hier even door naar mijn digitale agenda. Ik wil coaching namelijk zo laagdrempelig mogelijk maken, en begrijp dat starten met coaching kan aanvoelen als een hele grote stap uit je comfortzone. Bovendien zijn er ook zo veel coaches, dus hoe weet je nu wat je nodig hebt en bij wie je het best kunt starten,. dit alleen al is genoeg om in een spiraal van gepieker, uitstelgedrag, .. terecht te komen. Wat ik absoluut wil vermijden. Daarom geef ik jou graag de ruimte om een gratis vrijblijvende kennismaking met me in te plannen zodat we samen kunnen aftoetsen of dit al dan niet iets is voor jou :)


Naast mijn 1-1 coaching trajecten op maat, heb ik ook mijn Body Confidence Groeitraject. Een jaarprogramma waarin ik jou meeneem doorheen drie luiken waarvan ik de afgelopen jaren gemerkt heb dat velen erin vast komen te zitten en volledig uit balans geraken, de connectie met hun lichaam kwijt zijn, constant zoeken naar antwoorden, oplossingen, hét geheim, dé manier, ...


Hierin werken we gedurende 12 maanden aan mindset, lichaamsbeweging en voeding. Dit is een hybride traject. Hoewel online programma's nu helemaal in zijn en lijken te boomen, kan ik mij toch niet helemaal vinden in die 100% online groepsaanpak waarin je amper tot geen toegang hebt tot jouw coach of diegene die het programma gemaakt heeft.


Ik geloof echter wel in de kracht van een mix tussen een online traject waarin je bepaalde informatie, oefeningen, .. zelfstandig van thuis uit kunt doen. Aangevuld met online groep coaching én de mogelijkheid om 1-1 coaching in te roepen wanneer je voelt dat je vastloopt.


Doorheen mijn Body Confidence groeitraject, heb ik daarom een coachcorner geïnstalleerd waar je (als je dat wilt) anoniem jouw vragen/struggles/.. kunt doorsturen waarna ik deze behandel in de maandelijkse Q+A Masterclass.


Daarnaast kun je ook steeds een 1-1 coaching boeken. Na de eerste maand, zodat je de eerste modules hebt doorlopen en een basis hebt gelegd. Kun je korte en krachtige Breakthrough coaching sessies met me inplannen die ongeveer 15-20 minuten duren en waarin we écht tot de kern komen zodat je met een minimale tijds- en geldinvestering door je blokkades heen breekt en weer verder kunt. Dit kost slechts 45,00 EUR en is zeer waardevol.


Uiteraard ben ik als coach doorheen het volledige traject slechts één berichtje van je verwijdert en kun je mij te allen tijde jouw vragen, twijfels, .. delen. Als ik jou in een whatsappke kan helpen, doe ik dat uiteraard ook gewoon!


By the way, ik heb ook een uniek buddy-systeem ontworpen binnen mijn coachingstraject. Omdat ik merk dat velen zich soms eenzaam voelen en het loslaten van oude patronen en overtuigingen kan ook een gevoel oproepen van er alleen voor te staan. Dit wil ik uiteraard vermijden, daarom heb ik een buddy-systeem gecreëerd waarin ik jou match met andere deelnemers uit dezelfde regio, met soortgelijke interesses zodat je doorheen het traject niet alleen als persoon kunt bouwen aan jezelf maar ook samen kunt bouwen aan sterke vriendschappen!


Voel je dat dit misschien iets voor jou zou kunnen zijn? Ben je benieuwd of jij zou kunnen geholpen zijn met mijn coaching? Blijf dan niet met twijfels of vragen zitten, want die worden nooit minder met ermee te blijven lopen, integendeel ;)


Plan simpelweg een gratis kennismaking met me in. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend maar wél zeer waardevol omdat je sowieso buiten stapt met inzicht in jezelf en hoe je jouw grootste blokkade kunt doorbreken. Klik even door via onderstaande link en kies meteen een plaatsje in mijn agenda. Dan verwelkom ik jou graag gratis en vrijblijvende ter plaatse in Oosteeklo of digitaal.


Als je mijn podcasts of video's interessant en leerrijk vindt, zou je mij heel veel plezier doen mocht je mijn podcast en/of youtubevideo delen. Een kleine moeite, maar een heel grote steun en boost voor mij.


Voila, ik wens jou nog een fijne dag of avond toe en tot de volgende!!

Commentaires


bottom of page