top of page

Wat doet een body confidence coach?

Je kunt dit doorlezen in blogformaat, meevolgen via een Youtubevideo of beluisteren in podcastformaat. Kies maar wat het beste voor jou werkt vandaag.

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van een personal trainer, personal coach, life coach, stress coach, life coach, ... maar wat doet een body confidence coach? Dat leg ik jou in deze blog/video/podcastaflevering graag uit.


Maar eerst, ben ik heel benieuwd om te horen wat jou hier brengt. Dus stuur me gerust even een berichtje via de contactknop hier rechtsonder. Of stuur mij een PB via mijn Instagram of Facebookpagina :)


Ik merk namelijk in de mensen die ik coach dat er twee grote groepen van mensen zijn.


Zij die grotendeels op automatische piloot door het leven gaan en vaak zo hard opgaan in alles wat er moet gebeuren, wat van hen verwacht wordt, en wat ze willen doen, dat ze amper ruimte hebben om even op adem te komen, te ontspannen en richting te bepalen in hun leven omdat hun leven momenteel een aaneenschakeling lijkt van brandjes die geblust moeten worden, onvoorziene omstandigheden en gewoon gaan-gaan-gaan..


En anderzijds diegenen die net heel erg in hun hoofd leven, heel vaak piekeren en zichzelf in twijfel trekken of vergelijken met anderen. Mensen die vaak merken dat ze vanalles willen, en er ook écht voluit voor willen gaan! Maar steeds weer tegen bepaalde drempels of limieten aanlopen en telkens weer in dezelfde negatieve spiraal terechtkomen van vol motivatie ergens aan beginnen, maar telkens weer meegezogen worden in hun kritische gedachtenspiraal waardoor ze gaan uitstellen, twijfelen aan zichzelf, doemdenken, .. en uiteindelijk weer hervallen in oude gewoontes.


Herken je jezelf in één van deze beschrijvingen? Of misschien wel in beide, afhankelijk van waar je vandaag staat. Misschien heb je al in beide situaties gezeten...?


Weet dat dit ook voor mij herkenbaar is! Als ik voor mezelf spreek, ik heb al in beide vastgezeten. Dus ik wéét wat het is en ik wil je alvast zeggen dat het helemaal ok is! Ik ben hier niet om te tonen hoe perfect ik wel niet ben en hoe fantastisch ik mijn leven op orde heb... In tegendeel!


Ik ben hier om the good, the bad én the ugly met jou te delen! Ik ben hier om jouw huidige manier van denken, jouw zelfbeeld, de limieten die je voor jezelf creëert, .. uit te dagen en jou andere perspectieven aan te rijken.


Wat mij naadloos tot het tweede puntje van deze eerste blog brengt.. mijn intentie. Niet alleen met deze blog / podcast / YouTube kanaal. Maar als Body Confidence Coach in het algemeen. Want een podcast of Youtube kanaal hebben is voor mij niet het doel op zichzelf uiteraard.


Dit zijn mijn middelen tot mijn doel. Dit zijn de kanalen via dewelke ik jou wil inspireren en uitnodigen om jou los te breken uit alles wat je jezelf oplegt en alles waarmee je (vaak jezelf) kleinhoudt.


En zélfs als je nog geen actie onderneemt of nog te veel weerstand voelt om de stap uit je comfortzone te zetten en je open te stellen voor nieuwe perspectieven.. hoop ik alvast enkele zaadjes te kunnen planten waardoor je aan het denken gaat en jezelf steeds meer bewust wordt van je interne dialoog, jouw belemmerende overtuigingen, wat het jou kost om steeds weer in dezelfde vicieuze cirkel terecht te komen.


Mijn missie als Body Confidence coach, is jou te helpen om gewoontes te doorbreken die jou belemmeren om jouw doelen te bereiken. Maar niet op de manier die je ongetwijfeld al 101 keer geprobeerd hebt. Want hoe vaak heb jij jezelf al voorgenomen om morgen of maandag opnieuw te beginnen, en deze keer wél vol te houden met een zoveelste dieetprogramma, sportplan of wat dan ook...?


Waar lag jouw focus telkens? ..... Op het aanpassen van jouw acties? Op het controleren van wat je DOET? Bijvoorbeeld, vanaf nu ga ik elke dag minstens 10K stappen zetten, vanaf maandag ga ik nooit meer snoepen, vanaf morgen ga ik elke dag 10 minuten sporten, ... Is dit hoe je het meestal aanpakt?


Je koopt een voorgekauwd actieplan zodat je niet te veel zelf na hoeft te denken en je gewoon kunt focussen op het stap voor stap opvolgen van het plan? Want het schiet er al niet aan over dat je volhoudt als alles stap-voor-stap is uitgewerkt, laat staan dat je het zelf allemaal zou moeten bedenken...


Maar in de realiteit, draait dat 9/10 net iets anders uit ... toch?


Want als je vertrekt vanuit een ideaal scenario klinkt het inderdaad allemaal fantastisch eenvoudig.


Tot je enkele dagen of in het beste geval weken bezig bent en het duidelijk wordt dat jou leven niet zomaar even vertraagd zodat jij jouw plan nauwgezet kunt volgen. En je hier en daar wat stappen begint te missen...


en dan ben je vertrokken, word je meegezogen in jouw negatieve gedachtenspiraal. Komen alle onzekerheden terug naar boven, begin je boos te worden op jezelf, en voor je het weet stop je ermee... En heb je voor jezelf nog maar eens bewezen dat je het niet kunt. Dat je er het karakter niet voor hebt. Dat je wat meer doorzettingsvermogen of motivatie zou moeten hebben. En dat je de volgende keer dus NOG strenger en harder moet zijn voor jezelf!!


Alleen, is DAT net wat ervoor zorgt dat je blijft vasthangen en elk jaar opnieuw soortgelijke doelen blijft stellen... Hoeveel jaar loop jij ondertussen al datzelfde rondjes? Met misschien af en toe eens een ander zijweggetje ertussen, maar in the end steeds weer met hetzelfde resultaat. Back to start.. keer op keer.


En NOG strenger en harder zijn voor jezelf zal jou alleen NOG meer energie ontnemen, waardoor je NOG minder energie overhebt om te genieten van jouw leven en de mensen waar je van houdt. Omdat je zo hard gefocust bent op je doel, dat je vergeet wat er écht toe doet...


We denken allemaal dat we tijd hebben ..... maar NIEMAND HEEFT TIJD! Tijd kun je niet bezitten. Je kunt altijd geld bijverdienen, maar tijd die voorbij gaat komt nooit meer weer. En niemand weet hoeveel tijd men krijgt... Besteed daarom je tijd zo goed mogelijk! Verspil het niet langer aan dingen of mensen die er niet toe doen. Die jou niet gelukkig maken en/of energie terug geven.


Jouw energie en tijd zijn jouw meest kostbare bezit. En je hoeft dat écht niet met alles en iedereen te delen!

Meer nog, leer vooral meer "nee" zeggen. En durf meer energie investeren in jezelf, zodat je het vervolgens dubbel en dik kunt delen met de mensen waar je van houdt of de projecten of doelen waar je naartoe wilt werken.


Tijd maken voor jezelf is NOOIT egoïstisch. Geen tijd maken voor jezelf en jouw persoonlijke groei, da's pas egoïstisch.


Want hoe minder je weet wie je bent en wat je wilt bereiken in jouw leven. Hoe moeilijker het is om jouw kostbare tijd juist te verdelen.


Wat het bijna onmogelijk maakt de juiste prioriteiten te stellen. Waardoor je jezelf steeds weer voorbij loopt en het hele dagen druk hebt.. maar zélf geen stap dichter komt bij jouw persoonlijke doelen, bij jouw gelukkigste leven, .. in tegendeel!


Ik vergelijk het graag met een telefoonbatterij, omdat dat iets tastbaar is waardoor je het kunt visualiseren. Waardoor het gemakkelijker blijft hangen.


Jouw telefoonbatterij zal ook sneller plat gaan wanneer je je telefoon een dag heel intensief gebruikt. Dan wanneer je je telefoon slechts af en toe eens in handen neemt om een berichtje te sturen of iets dergelijks.


Wanneer je weet dat je een laadpunt in de buurt hebt, ga je al snel anders om met je gsm. Dan wanneer je een hele dag buitenhuis gaat en weet dat je hem nergens zult kunnen opladen.


Dan wordt de energie van jouw batterij opeens kostbaarder. En zul je misschien bewust minder door jouw Facebook of Instagram feed scrollen. Dan wanneer je zou dan wanneer je weet dat je hem altijd kunt aanvullen met nieuwe energie.

Je gaat dan dus meer prioriteiten stellen en grenzen inbouwen, zodat je de dag doorkomt met één oplaadbeurt en niet halfweg de dag op 0% valt en dus niemand nog kunt bereiken mocht je iets voorhebben.


Hetzelfde geldt voor onze eigen energie.


We vertrouwen vaak te veel op het idee dat ons lichaam wel zal blijven gaan. Dat het wel niet zomaar zal platvallen ..


Maar dag na dag, delen we onze energie uit aan 101 dingen waarvan vaak nog niet de helft nuttig is voor onszelf. Pas op, niet alles wat je doet moet jou dichter bij jouw doelen brengen of een groter doel hebben.


Maar, als je geen richting hebt in jouw leven. Als je niet weet wat jij belangrijk vindt, waar jij gelukkig van wordt, wat jij nodig hebt om goed in je vel te zitten en JOUW batterij op te laden,... is het ook moeilijk of zelfs onmogelijk om de juiste grenzen aan te geven en prioriteiten te stellen. Waardoor je steeds weer zult merken dat je op het einde van de dag moe bent, sneller geïrriteerd geraakt, je overprikkeld voelt, .. OMDAT van alle energie die je hebt weggeschonken, je amper iets in return hebt gekregen.


En dat heeft een grote invloed op jouw mentale gezondheid. Het gevoel hebben geleefd te worden, in een sleur te zitten, altijd alles te doen voor iedereen zonder er iets of te weinig voor terug te krijgen,... vergroot de kans op een burn-out en/of depressie

Herkenbaar?


Pas op, ik vertel dit hier niet vanop mijnen troon hé... ik ben niet beter dan jou! Ik word soms ook nog meegezogen in mijn gedachtenspiraal waardoor ik begin te twijfelen aan mezelf, aan mijn waarde. Waardoor ik begin uit te stellen of mezelf begin af te leiden met vanalles en nog wat .. wachtend op een moment dat ik me klaar ga voelen... Maar ondertussen wéét ik hoe te reageren als ik mezelf hierop betrap.


Ik ben me sneller bewust van mijn zelf ondermijnende acties en gedachten. En ik wéét ondertussen hoe ik mezelf kan losmaken uit die spiraal, zodat ik niet langer het slachtoffer ben van mijn verleden, mijn angsten, mijn onzekerheden, .. maar het stuur terug kan overnemen en doelgericht actie kan nemen vanuit zelfvertrouwen en zelfrespect!


En dat is exact wat ik jou als Body Confidence coach ook wil aanleren. Niet door jou levenslang aan mij te binden met verschillende programma's en plannen die ik voor je prepareer zodat je zelf zo weinig mogelijk moet nadenken. NEEN!


Door jou mee te nemen achter de schermen. En jou inzicht te geven in hoe je in jouw gedachtenspiraal terechtkomt, hoe je jezelf sneller bewust kunt zijn van het feit dat je vastloopt zodat je jezelf ook sneller kunt bevrijden voordat je weer al je vooruitgang teniet doet.


Hiervoor graven we samen een laagje dieper. Zodat we bij de kern komen, namelijk jouw gedachten en gevoelens. Want het is van daaruit dat jouw gedrag bepaald wordt. Wanneer je dus uitsluitende focust op je gedraag, en al je energie steekt in het controleren en manipuleren van jouw gedrag.. mag je erop vertrouwen dat je op voorhand alweer verloren hebt. Want het nummer één doel van jouw brein, is jou beschermen en in leven houden. En daar is het ongelooflijk goed in!


In de komende afleveringen ga ik hier verder op ingaan. Maar voor vandaag zou het ons te ver brengen. Ik hou er namelijk van dat podcasts to the point zijn ;)


Herken jij jezelf in wat ik zonet allemaal verteld heb? Volg alles dan zeker mee, want ik ben ervan overtuigd dat je er heel wat bruikbare tips en tools uit zult kunnen meenemen!


Tot de volgende!

Комментарии


bottom of page