top of page

5 do's om gezond te eten zƩlfs wanneer je weinig tijd hebt

We kennen het allemaal wel denk ik. Je komt 's avonds thuis van een lange dag op het werk, het enige wat je wil doen is eindelijk gewoon eens wat tijd voor jezelf nemen. Maar je moet nog eten op tafel toveren en hebt geen zin om in de file te staan aan de kassa, hebt geen idee wat je nu weer moet klaarmaken,...


Als ik voor mezelf spreek, merk ik dat het niet zozeer is dat ik het niet kan opbrengen om eten te maken. De grootste struggle vind ik meestal het bedenken van wat we nu weer gaan eten. En het feit dat als ik niet op voorhand bedacht heb wat we gaan eten de komende dagen, ik dagelijks sta aan te schuiven in de supermarkt omdat ik natuurlijk weer niets in huis had šŸ™„


Met deze vijf tips zou het een pak vlotter moeten gaan om 's avonds een voedzame en gezonde maaltijd te bereiden!


TIP 1: lang leve de diepvries


Niet alleen om maaltijden in te vriezen of pizza's te bewaren (altijd handig om in huis te hebben, toch? šŸ™ˆ) maar ook om diepgevroren groenten te bewaren. Zo hoef je bij tijdsgebrek of gebrek aan goesting om te koken, niet teveel tijd verdoen aan groenten kuisen en kun je meteen de bevroren groenten in de pot gooien. Lekker handig Ć©n gezond!


Zo heb je steeds groenten in huis. Ik heb standaard paprika's en champignons in de diepvries, extra handig trouwens want voor een hele week groenten kopen eindigt soms met een aantal stuks in de vuilbak te moeten gooien omdat ze verlept zijn wat altijd jammer is natuurlijk! Dus niet alleen tijdbesparend maar ook goed voor de portemonnee šŸ˜‰


TIP 2: het hoeft niet fancy te zijn


Tegenwoordig heb ik het gevoel dat gewone, dagelijkse kost wordt gezien als "niet gezond". Dat als het geen fancy gerecht is, met superfoods, speciale ingrediƫnten,.. het niet goed genoeg is.


Terwijl er toch helemaal niets mis is met een lekkere ovenschotel, of een stuk vlees (of groenteburger) in de pan met patatjes en groenten? Dat duurt letterlijk 15 minuten. Patatten koken, burger bakken en groentjes snijden. That's it.


Dat hoeven trouwens niet per se zoete aardappelen te zijn hĆ©. Want qua voedingswaarde zijn die niet beter dan onze gewone aardappel. Al laat de dieetindustrie het wel zo uitschijnen... Voor eens en voor altijd: ER IS NIETS MIS MET GEWONE AARDAPPELEN šŸ˜…

Koop bijvoorbeeld een aantal komkommers, bloemkool, een pot worteltjes en erwtjes, ... zodat je groenten hebt voor de komende dagen. En koop bij de slager of in de supermarkt voor een drietal dagen vlees / groenteburgers en een zak aardappelen. Hoogstens 30 minuten kwijt in de winkel en dagelijks amper 15 Ć  20 minuten werk met het klaarmaken van het eten. In die tijd ben je niet over en weer gereden naar het frituur of de pizzeria hoor šŸ˜‰


TIP 3: maak een weekplanning en shop online


Truth be told, ik maak niet elke week een planning van wat we gaan eten. En da's ook helemaal niet nodig. De ene week is de andere niet. Maar wat ik wel ondervonden heb, is dat als het leven wat chaotischer wordt (wat het van tijd tot tijd al eens kan zijn, toch? šŸ™ˆ) vind ik het handig om bij de start van de week even na te denken over wat ik in huis moet hebben om de komende week eten te hebben.


Ik vind het dan handig om mijn boodschappen te verzamelen via Collect & go van Colruyt. Dan hoef ik niet aan te schuiven, gewoon bestellen en afhalen. Easy peasy!


Het helpt gewoon al dat je dan alles in huis hebt om lekker eten te maken, want weggooien omdat je elke dag van de week frieten, pizza, chinees gaan halen bent is ook zonde. Dus je zet jezelf wat 'blok' en zult eerder geneigd zijn om vers eten klaar te maken.


Bovendien scheelt het jou al heel wat tijd doordat je niet elke avond naar de winkel hoeft om eten mee te brengen voor die dag. Om dan de dag nadien weer te moeten aanschuiven aan de kassa, auto leeg te halen, eten klaar te maken,...


Nu kun je eenmaal een lijstje maken, eenmaal over en weer rijden naar de winkel en voor de rest van de week heb je alles in huis om lekker te koken. Extra pluspunt is dat je al hebt nagedacht over wat je gaat eten dus ook daar hoef je niet meer over te twijfelen. Gewoon de koelkast opentrekken en het eten maken. Wat doorgaans nog slechts 15-20 minuten duurt (maximum). Tenzij je een uitgebreide feestmaaltijd bereidt? šŸ˜…


TIP 4: bestel take-away


Als er Ć©Ć©n voordeel is aan corona en deze tweede lockdown ondertussen, dan is het wel het feit dat eten afhalen tegenwoordig "steun lokale handelaren, horeca" heet. Het heeft dus automatisch een positievere bijklank gekregen dan heet vroeger had. Waarbij take-away of afhaalmaaltijden werden gezien als ongezond, en hĆ©t teken van luiheid šŸ˜…


Tegenwoordig ben je een held, en steun voor de lokale economie als je je eten afhaalt

Bovendien is er tegenwoordig ook een ruime keuze aan afhaalmaaltijden en zijn ze lang niet allemaal "ongezond" en "vettig". Waarmee ik niet wil zeggen dat een goed pak friet of pizza, chinees, sushi,.. (waar je ook maar zin in hebt) niet past binnen een gezonde levensstijl. Integendeel! šŸ’›


Maar elke dag frieten en pizza lijkt me niet de meest voedzame keuze en je gaat mij ook niet wijsmaken dat je daar zelf zo gelukkig van wordt of nog evenveel van geniet dan ;) Dus dat gezegd zijnde, lijkt het mij een meerwaarde dat je tegenwoordig ook een lekkere maaltijd bij je favoriete restaurant kunt afhalen of in de supermarkt een maaltijd kunt kopen die je simpelweg opwarmt in de microgolfoven en klaar.


TIP 5: maak een dubbele portie en eet twee dagen


Een laatste tip: is om, als je dan toch aan het koken bent, een dubbele portie te maken zodat je er twee dagen van kunt eten. Niet iedereen houdt er namelijk van om 10-tallen gerechten in de diepvries te hebben zitten. Dan is dit een ideale oplossing.


Zelf maken we hier thuis altijd extra porties spaghettisaus, soep,.. als je dan toch aan het koken bent kost het niet zoveel extra tijd en moeite om een paar extra groenten te snijden en zo bespaar je tijd wanneer het wat drukker is.


Maar bijvoorbeeld een ovenschotel, pastasaus naar keuze, ... is altijd lekker om een dag of twee dagen later nog eens van te eten. Soms zelfs nog lekkerder de dag nadien šŸ˜



Heb jij nog tips om tijd te besparen bij het koken? Laat het hieronder zeker even weten. Altijd fijn om te leren van elkaar!


Ā 

Vond je dit interessant? Volg The Body Confidence coach dan op Facebook en Instagram om verder geĆÆnspireerd en gemotiveerd te blijven šŸ’›


Of ontdek mijn podcast en Youtubekanaal


bottom of page