top of page

Je jaagt lege doelen na... Dit is de NR1 reden waarom je je nooit goed in je vel gaat voelen als je

'je goed in je vel voelen" , da's iets wat we met z'n allen vaak meerdere jaren van ons leven nastreven. Herken je dat ook bij jezelf? Is "je goed in je vel voelen" ook een doel of een van de doelen in jouw leven? En als je dit bij jezelf herkent, kun je dan uitleggen wat dat precies betekent voor jou: "je goed in je vel voelen?".


Ik merk namelijk als coach en therapeut dat heel wat mensen die bij me binnenstappen in de praktijk ditzelfde doel op tafel smijten en meegeven dat dat is wat ze willen. Zich simpelweg goed in hun vel voelen.

Maar hoe aannemelijk dat ook mag klinken en hoe begrijpelijk het ook is dat iemand zich goed in z'n vel wil voelen, is dat een doel dat helemaal niet zo veel zeggend is. In tegendeel. Als ik erop doorvraag wordt vaak duidelijk dat het een leeg doel is. Dat het een hoop woorden zijn, een doel, een zin, een gedachte die we doorheen de afgelopen maanden en vaak zelfs jaren zijn gaan meedragen en voorop zijn blijven stellen als doel, als puntje op onze tijdlijn waar we naartoe willen werken en bewegen. Maar als het erop aankomt kan er zelden iemand écht toelichten wat "goed in je vel voelen" dan precies betekent.


Het voelt zelfs aan alsof dat een belachelijke vraag is. Alsof het een ongeschreven regel is en een gezamenlijk doel waar we toch met z'n allen uiteindelijk naartoe streven in het leven? Hoezo kom je mij nu vragen om dat wat meer toe te lichten, om jou te vertellen wat dat voor mij betekent? Jij bent toch de coach? Jij bent toch de therapeut? Ik dacht dat dit is wat je doet?


En het klopt, ik werk als coach en therapeut met mensen die op zoek zijn naar het creëren van een blijvende balans en/of een sterker zelfbeeld, lichaamsbeeld, zelfvertrouwen. En "je goed in je vel voelen" valt onder die categorie. Maar ik werk met jou niet naar dat doel buiten jou.


Ik ga jou geen stappenplan voorkauwen dat jij dan nauwgezet en zelfs hersenloos kunt uitvoeren waarmee je jezelf dan stap voor stap richting jouw doel brengt.

Zo werkt het helemaal niet.


Tenminste, vermoedelijk heb je deze aanpak al meermaals geprobeerd op verschillende manieren. En dan zul je gemerkt hebben dat het meestal wél werkt...... alleen niet op lange termijn want ik ga ervan uit dat we elkaar hier dan niet waren tegengekomen en dat je in dat geval al lang andere dingen aan het doen was met je leven. Toch? Dus op de lange termijn is het steeds weer een kwestie van tijd voordat je geleidelijk aan terug hervalt in oude gewoontes, acties en patronen.


Daarbovenop is het niet dat einddoel dat je wil. Het is het gevoel dat je eraan gekoppeld hebt, dat je nastreeft. En DAT is zéér belangrijk.


Je wilt je niet simpelweg "goed in je vel voelen" want misschien heb je op vandaag wel redenen genoeg om je goed in je vel te voelen.


Het is dus belangrijk om te weten waar de echte wens zit. Namelijk in het gevoel. Je wilt datgene wat je aan "je goed in je vel voelen" gekoppeld hebt. En dat is voor iedereen anders.

Vandaar ook dat het belangrijk is dat je niet zomaar een mainstream doel waar iedereen naartoe werkt overneemt omdat het logisch klinkt en ook wel iets is wat je wilt bereiken voor jezelf. Want de invulling die jij eraan geeft, het gevoel dat jij eraan koppelt DAT is wat je écht nastreeft. En zolang je dat niet duidelijk hebt, zul je blijven vastzitten in die vicieuze cirkel en rat race van dingen nastreven die je nooit echt lijkt te kunnen bereiken of behouden.


Vandaar nogmaals mijn vraag.....: wat betekent "je goed in je vel voelen" voor jou? Welk gevoel hangt daar voor jou aan vast? Wat betekent dat in jouw leven? Welk verschil zou het voor jou maken om "je goed in je vel te voelen"? Sta daar eens wat langer bij stil. Pak dat eens even vast en onderzoek eens bij jezelf wat dat doel écht voor jou betekent.


Want zolang je dat niet kunt vatten en je vinger niet kunt leggen op waarom dat voor jou zo belangrijk is, zul je je nooit écht goed in je vel voelen. Niet op lange termijn tenminste. Op korte termijn kan het perfect maar dan is het veelal verbonden aan diverse bijkomende voorwaarden. Als ge aan xyz voldoet, dan voelt ge u goed in uw vel. Als ge vandaag niet aan xyz voldoet, dan voelt ge u slecht... en ik kan me niet voorstellen dat het dat is wat je nastreeft... Of wel?


Bovendien, en dit is een zeer waardevol inzicht dat ik met jou ga delen. Een inzicht dat je veelal niet krijgt van andere coaches, dieet influencers of wat dan ook ... niet per se omdat ze jou dat inzicht niet gunnen of vanuit slechte wil, maar vooral omdat ze vaak zélf zo hard geloven dat geluk, je goed in je vel voelen, je fit voelen, ... dingen zijn die je buiten jezelf moet zien te vinden, creëren en bereiken.


Niets is minder waar.


Hoe harder jij buiten jezelf zoekt naar geluk, een manier om je goed in je vel te voelen, fit te voelen, goed genoeg te voelen, ... hoe meer energie je steekt in het vergroten van datgene wat je net niet meer wil.

Hoe meer energie je steekt in dat gevoel dat je vandaag nog niet goed in je vel zit, nog niet fit genoeg bent, nog niet goed genoeg bent. Waardoor je jezelf met alle goede wil, doorzettingsvermogen, karakter en goede intenties alleen maar dieper graaft in een realiteit waar je van weg wilt.


Je goed in je vel voelen, geluk, je fit voelen, aanvaard voelen, ... zijn namelijk geen doelen die je buiten jezelf kunt vinden. Het zijn zelfs geen doelen.


Het zijn gevoelens... en gevoelens die ontstaan van binnenuit. Wanneer je die doelen dus najaagt, d.m.v. het aanpassen van jouw acties, gedrag, gewoontes,... werk je op de verkeerde laag. En kun je meerdere tientallen jaren of zelfs levenslang blijven hangen in diezelfde loop van uw best doen, efkes gemotiveerd zijn door het korte termijn resultaat en het kortstondige gevoel van goed genoeg zijn, goed in je vel zitten of wat dan ook tot je weer eens een minuut niet voldoet aan de diverse voorwaarden om je zo te (mogen) voelen en ge zijt terug vertrokken in uwen spiraal van twijfel, zelfkritiek, negatief zelfbeeld, doemdenken,.. en voor ge het weet staat ge weer bij af.


Gevoelens vertrekken vanuit jezelf. Van binnenuit.

En natuurlijk kun je dankzij iets buiten je wel eens een boost krijgen of een sneak peak

krijgen van hoe het voelt om blij te zijn met jezelf, fier te zijn op je lijf, ... maar zolang je het niet van binnenuit kunt creëren blijft het iets waar je naar moet zoeken, streven, voor moet werken, ... waardoor je al jouw energie, tijd, geld en middelen investeert in de verkeerde laag. Want natuurlijk is het fijn om een compliment te krijgen of bevestiging en waardering te krijgen voor jouw harde werk. Maar als je dat gevoel slechts kunt ervaren wanneer iemand buiten jou die bevestiging of waardering aan jou geeft, dan ben maak je jezelf constant onderhevig aan anderen en hun mening. Hun idee van jou, hun verwachtingen van jou, ... en leg je de kracht dus (veelal onbewust) buiten jezelf en bij alles en iedereen rond je. Waardoor je slachtoffer wordt van jouw omgeving, de mening van anderen, omstandigheden, ....


"je goed in je vel voelen" is dus geen doel. Het is je aangeleerd als doel en je ziet iedereen rond je veelal soortgelijke of exact datzelfde doel najagen... maar het is niet omdat iedereen het doet dat het werkt. Let er maar eens op... hoe veel mensen zie je diezelfde vicieuze cirkel doorlopen als jijzelf? Het is niet omdat iedereen van een brug springt dat jij dat ook moet doen.


Althans, het mag uiteraard hé. Als het goed voelt voor jou om mee te gaan in alle mainstream overtuigingen, dan is dat jouw keuze en dan hoort niemand deze voor jou in vraag te stellen.


Er is geen beter of slechter, juist of fout. Er is alleen maar, is dit helpend voor jou?

Helpt deze kijk op datgene wat je najaagt jou om het te bereiken? Helpt het jou om de juiste aanpak te vinden en duurzame veranderingen te creëren in jouw leven? Als het antwoord "ja" is, dan is er geen enkele reden om iets te veranderen in wat je vandaag doet.


Als het antwoord "nee" is, dan is het belangrijk dat je jezelf de kans gunt om het vanuit een ander perspectief te bekijken. En met de laag eronder aan de slag te gaan. In plaats van te blijven ploeteren en worstelen met jouw gedrag, ongewenste gewoontes, patronen, ...


Voel jij herkenning in wat ik vertel? Voel je dat dit iets in je teweeg brengt? Voel je dan vrij om mij even een berichtje te sturen en te laten weten hoe dit bij jou binnenkomt.


Voel je dat je hier iets mee wil? Gun je jezelf een andere aanpak? Eentje die jou niet zo veel doorzettingsvermogen, karakter, .. kost en waarvan jouw gedrag, eens je het werk op de onderliggende laag gedaan hebt, "als van zelf" uit je voortvloeit? Eentje waarbij je in je eigen kracht kunt gaan staan en niet langer onderhevig bent aan de goedkeuring, bevestiging, motivatie van anderen. Wat niet wegneemt dat het een fijne bonus is he, om te horen van iemand waar je waarde aan hecht dat die fier is op je, of blij is voor jou of wat dan ook ... maar het is een fijne extra en geen noodzakelijke duw in de rug om ondanks al het geploeter en geworstel vol te houden en door te gaan met de strijd... voel je het verschil?


Indien je jezelf dit gunt, nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen in mijn trajecten, cursus, ... en te ontdekken langs welke deur jij die eerste stap kunt zetten binnen mijn body confidence movement.


Je kunt binnenstappen in mijn Body Confidence Club die in april haar deuren opent en waarin je voor slechts 49,99 EUR/maand gesteund wordt, toegang hebt tot gratis coaching via coach corner, maandelijks kunt deelnemen aan mijn unieke Walk&Talks, 6x/jaar kunt deelnemen aan een Mindshiftsessie, .. kortom een gloednieuwe manier om coaching en therapie laagdrempelig te maken voor iedereen. Want laagdrempeligheid is een van mijn kernwaarden als coach en therapeut.


Of je kunt binnenstappen via mijn 1-1 traject of hybride groeitraject. Er is geen beter of slechter. Alles hangt af van waar jij vandaag staat en van wat goed voelt voor jou. Dus voila, wees welkom! En heb je vragen, wil je graag delen hoe dit bij jou binnenkomt, ...? stuur mij een berichtje, zou heel fijn zijn om jouw reactie of feedback te mogen ontvangen!


By the way, je kunt je nu nog inschrijven op de wachtlijst voor mijn hybride body confidence groeitraject en in april instappen tegen een eenmalige belachelijk goedkope lanceringsprijs van 499,99 EUR voor een volledig jaar aan coaching.


De reden waarom ik de deuren voor de eerste keer openzwaai tegen zo'n lage prijs, is omdat ik iedereen die zichzelf de kans gunt om in de eerste versie te stappen van dit traject zo veel mogelijk meerwaarde wil aanbieden. Jouw deelname en dan vooral ook jouw feedback, jouw groeiproces, .. zijn namelijk zeer waardevol voor mij.


Dus voila, een unieke kans om tegen een weggeverprijs binnen te stappen in een uniek traject met alle nodige tools, ondersteuning en meer om tot de kern te komen en te leren hoe je doorheen jouw leven te allen tijde belemmerende overtuigingen of acties kunt loslaten en vervangen door helpende.Comments


bottom of page