top of page

Waarom je vanuit jouw labels focust op de verkeerde laag van het probleem.

Hoeveel labels en rollen draag jij op vandaag met je mee? Tenminste, diegene waar je je bewust van bent. En wat doet dat voor je?


In deze blog / podcast aflevering wil ik even stilstaan bij onze nood om alles te labelen en in een hokje te plaatsen. Want hoewel niemand in een hokje geplaatst wil worden, voelt het tegelijkertijd ook net heel fijn en comfortabel om wel onder een bepaald label of vanuit een bepaald kader ons leven te kunnen leven.


Op een manier geeft het dragen van een label met daarop een beschrijving van de symptomen, kenmerken en rollen die je meedraagt een soort van vrij kaart om te zijn zoals je bent.

Mocht jij zo'n etiket aan jezelf hebben hangen, je weet wel dat soort labels dat je terugvindt in je kleren met daarop de verzorgingsvoorschriften. Wat zou er dan bij jou opstaan? Hoe hoor jij verzorgd te worden volgens jouw labels en rollen? Waar ben jij gevoelig aan?


Misschien draag je één of meerdere labels zoals: HSP, ADHD_ADD, hoogbegaafd, fybromilagie, angststoornis, kanker, depressie, burn-out, eetstoornis, ....


Wat mij opvalt en in alle eerlijkheid gigantisch stoort als coach en ACT therapeut, is zien hoe de medische wereld zo gul rondstrooit met labels en stempels om een naam te geven aan de symptomen waar je tegenaan loopt en de problemen of uitdagingen die je in je dagelijkse leven ervaart.


Alsof het dragen van een zoveelste label dat verklaart waarom je bent zoals je bent of dat bewijst dat jij het op bepaalde vlakken moeilijker hebt dan anderen, ook maar iets bijdraagt bij het creëren van een leven waarin alle symptomen, uitdagingen, obstakels en problemen waar je constant op vastloopt.


En pas op, laat me dit even nuanceren voordat er misverstanden ontstaan. Het is niet in de kern verkeerd of een teken van slechte hulpverlening als een therapeut, psycholoog of arts met jou op zoek gaat naar een label om jouw symptomen te verklaren. Dat kan heel verhelderend zijn en ervoor zorgen dat bepaalde zaken plots duidelijker worden wat het inzicht in jezelf versterkt. Maar ....


En daar komt het ...


Wanneer het zoeken naar het juiste label of naam van de stoornis een doel op zich wordt en/of het label of de stoornis vervolgens gebruikt wordt als filter waardoor er voortaan naar jou gekeken wordt, dan missen we het volledige punt als je 't mij vraagt.


Want welke labels, ziektes of rollen jij ook draagt. In de kern ben jij jij. Een mens. En jij verdient het om gezien te worden voor wie je bent. Los van alles wat je draagt of bent gaan dragen.


Wat ik namelijk vaak merk bij cliënten die in mijn coaching traject stappen, is dat ze na jaren vanalles en nog wat proberen, van trajecten volgen bij coaches, schema's en plannen volgen tot psychologen bezoeken, ze eigenlijk steeds dieper begraven komen te zitten onder een laag van labels, rollen en ziektebeelden die hoe langer hoe meer de eerste problemen en obstakels waar ze jarengeleden ooit voor het eerst mee naar buiten kwamen op zoek naar hulp, vergroot.


Wat niet alleen de problemen complexer maakt, maar er ook voor zorgt dat je als mens hoe harder je zoekt naar antwoorden en hulp, eigenlijk op het einde van de rit. Als je er zo op terugkijkt alleen meer dieper geduwd bent in alles wat jou toen al belemmerde.


Overlaatst zag ik een post in een gesloten Facebookgroep voor therapeuten en psychologen dat een collega coach vastliep met een cliënt die hoog sensitief en hoogbegaafd is, een zware job beoefent en al jaren, van in de kindertijd, worstelt met het leegmaken van haar hoofd waardoor ze moeilijk in slaap geraakt en zelden echt tot rust kan komen.


En toen ik in de comments ging kijken of mijn kijk op dit vraagstuk een aanvulling zou kunnen zijn of als mijn visie al verwoord werd door iemand anders. Zag ik dat er tientallen comments waren waarin diverse bijkomende tools, tips en adviezen werden gedeeld vanuit het idee dat de cliënt die aanpak mogelijks nog niet had uitgetest om haar gedachten onder controle te krijgen en tot rust te brengen.... Aangevuld met reacties die anderzijds opperden om naast het label hoog sensitief en hoogbegaafd misschien nog enkele bijkomende labels te onderzoeken. Gezien het feit dat de tools tot hiertoe blijkbaar niet werken of aanslaan..... misschien was er nog een label over het hoofd gezien dat dit gedrag kan verklaren??


En nu denk je misschien, ah da's toch fijn dat anderen die coach bijspringen met tips en adviezen voor nieuwe tools?


Maar da's helemaal niet wat ik dacht.


En mogelijks schop ik hiermee mensen tegen de schenen, maar het enige wat ik frappant vond was hoe hard iedereen mee op de symptomen en problemen sprong en zocht naar oplossingen voor de symptomen en labels die de cliënt in dit voorbeeld meedraagt.


Wat absoluut niet hulpvoller is dan jouw probleem of vraagstuk simpelweg te delen met een collega, vriend/vriendin, zus, broer, partner, .. waarna iedereen tips en oplossingen jouw richting gooit waar je op 't einde van de rit geen beetje wijzer uit bent geworden ... Al zou je van een verzameling therapeuten, coaches en psychologen net wat meer verwachten....


In elk geval, dit was voor mij een duidelijk voorbeeld van waar het veelal misloopt of vastloopt.


Voor je het weet ben je vanuit je empathische zelf helemaal mee in het verhaal en de worsteling van de cliënt waardoor je mee gaat zoeken naar de oplossing voor de symptomen en vergeet om het groter systeem te zien.


Als ACT therapeut en Body Confidence coach ben ik mij enorm bewust van de impact van te hard meegaan in een verhaal en van oplossingsgericht i.p.v. toekomstgericht te werken.


Ik werk daarom zeer bewust niet vanuit jouw rollen, labels of ziektes. Ik vertrek vanuit jou. En kies er doorheen mijn sessies telkens weer, bewust voor om jou niet te bekijken doorheen die medische bril of doorheen die filters en lagen van labels, ziektes en meer.


En dat is naar mijn gevoel, en als ik kijk naar de successen die mijn cliënten boeken, mijn sterkte als coach en ACT therapeut. Elke sessie opnieuw, neem ik voordat ik erin stap even de ruimte om mezelf los te maken en een intentie te zetten voor mijn sessie waarin ik er bewust voor kies om niet mee te gaan in de problemen en symptomen, maar een laag dieper te duiken.


En hoe logisch dit ook mag klinken, da's niet vanzelfsprekend. Het is zeer gemakkelijk om onbewust meegezogen te worden in het verhaal, de problemen en symptomen en dan samen met de cliënt te hervallen in het zoeken naar oplossingen.


Vandaar ook dat ik telkens bewust die intentie zet voor mezelf, om mijn bewustzijn te versterken zodat ik opmerk wanneer we hervallen in symptoombestrijding en quick fixes. Want dat kun je perfect alleen, daarvoor hoef je niet tot bij mij te komen ;)

Mijn meerwaarde als Body Confidence coach & ACT therapeut is nét ervoor zorgen dat we ruimte creëren tussen de problemen en/of de patronen, gewoontes, gedachten en gevoelens waar je vanaf wil en jezelf. Zodat we een laag dieper kunnen duiken.


Want als jij op vandaag merkt dat, wat je ook doet en hoe hard je ook probeert en zoekt, je steeds wéér tegen dezelfde obstakels aanloopt? Dan mag je er zeker van zijn dat er iets onder zit en dat je, ondanks dat je je best doet, simpelweg op de verkeerde laag aan het werken en focussen bent.


En dat is waar mijn kracht ligt als therapeut. Want wanneer de oplossing niet ligt in het veranderen, controleren of manipuleren van het zichtbare gedrag of het zichtbare probleem. Dan moeten we het onzichtbare blootleggen en dat is iets wat moeilijk is op je eentje. Aangezien er doorgaans enkele lagen bovenop liggen ter zelfbescherming.


En dan is het in de manier waarop ik werk, vanuit ACT, wat staat voor acceptance & commitment therapy niet nodig om al jouw trauma's of pijnlijke herinneringen naar boven te halen en stuk voor stuk te herleven.


Dus met het blootleggen van de kern bedoel ik niet dat je helemaal terug moet naar die periode of periodes in jouw leven. Het is eerder zo dat ik jou d.m.v. bepaalde technieken en oefeningen kan helpen om de nodige inzichten in jezelf te verkrijgen die ervoor zorgen dat datgene wat je jarenlang blokkeerde kan worden losgelaten.


Naast ACT werk ik hiervoor ook deels vanuit de inzichten uit het systemisch coachen en voice dialogue.


En pas op, voordat ik deze podcast aflevering / blog afsluit. Nog even een kleine voetnoot.


Wéét dat het feit dat ik niet werk vanuit jouw labels, rollen, ziektes, trauma of wat dan ook. Ik wél oog en ruimte heb voor het feit dat wat je ook met je meedraagt, een bijkomende last betekent.


Wat ervoor zorgt dat dagdagelijkse dingen voor jou meer energie opeisen dan voor iemand die minder lagen met zich meedraagt.


Het onderscheid zit hem voor mij in het feit dat die lagen, rollen, trauma's er nu eenmaal zijn. Ons er samen tegen verzetten of het proberen veranderen, controleren, oplossen, heeft geen zin. Niet op de lange termijn tenminste, want hoe hard je ook je best doet. Wat is dat is.


Daarom leg ik vanuit ACT niet de focus op het oplossen van problemen of het fiksen van diagnoses. Maar op het vergroten van jouw draagkracht en psychologische flexibiliteit zodat datgene wat jij met je meedraagt minder zwaar aanvoelt en minder beperkend en belemmerend werkt. En jij zélf, no matter what, bewust kunt kiezen hoe je reageert op de uitdagingen die het leven ongevraagd zomaar voor je voeten gooit.


En da's uiteindelijk hoe persoonlijke groei eruit ziet.


Jouw symptomen, trauma's, labels, ziektes, .. worden niet kleiner. Jij wordt sterker en beter in het dragen van wat van jou is en het loslaten van wat je niet meer hoeft mee te nemen.

DAT is duurzame groei.


Het gaat er niet om dat je de gebeurtenissen, mensen rond je, de wereld,.. verandert. Het gaat erom dat je jouw interne leefwereld verandert. Da's waar jouw kracht en impact ligt en da's van waaruit jij vervolgens een waterval effect kunt creëren naar de buitenwereld toe. Want als jouw innerlijke houding verandert, waardoor je anders reageert op de dingen rond je, dan krijg je andere uitkomsten en tegenreacties wat een eindeloze flow aan verandering met zich meebrengt.


 

Benieuwd naar meer? Volg me op Facebook en Instagram en mis geen enkele nieuwe post.


Nood aan een duwtje in de rug of een schop onder je gat om van start te gaan en vol te houden? Plan een gratis kennismaking in of ontdek mijn 1-1 trajecten en Body Confidence Groeitraject.


Check mijn Body Confidence Podcast

Comentários


bottom of page