top of page

[WEEKLY TOPIC] Limiting beliefs reframed

In dit wekelijkse topic stel ik beperkende / belemmerende overtuigingen in vraag en nodig ik je uit om de ideeën, blokkades, gedachten, overtuigingen, .. waar jij op vandaag op vastloopt, eens vanuit een ander perspectief te bekijken.


Waarom? Omdat ons perspectief ons leven richting geeft. Zie het als jouw unieke bril of lens waar jij jezelf en de wereld rond je doorheen ziet, ervaart en definieert.


Van zodra je geboren wordt, begint jouw brein jouw unieke lens/bril te creëren en vorm te geven o.b.v. de ervaringen en informatie die je binnenkrijgt.

En hoewel dit een fantastisch en krachtig fenomeen is, kan het ook gigantisch tegen je gaan werken. Althans, zo kan het aanvoelen wanneer je op een bepaald punt in je leven merkt dat je tegen jezelf aanloopt. Dat je jezelf lijkt te saboteren, klein te houden, belemmeren,...


En wat doen de meesten wanneer ze tegen een limitatie aanlopen?

Ertegen duwen, vechten, ermee worstelen, ... in de hoop dat ze door die limitatie heen zullen breken als ze lang genoeg volhouden.


Maar na verloop van tijd merk je "dju, dat gaat hier precies niet zomaar lukken. Ik kan dit niet" en wat doe je vervolgens?


Juist ja, hulp zoeken.


Op zoek gaan naar antwoorden buiten jezelf.


Waardoor al jou energie verlegt wordt van het creëren van kansen of het veranderen van de route, naar het vechten met datgene waar je tegen aanloopt en vervolgens naar het eindeloos zoeken naar hét antwoord, hét geheim, hét ontbrekende puzzelstukje dat alles zal oplossen.


En in onze huidige samenleving en dit digitale tijdperk kun je letterlijk eindeloos blijven zoeken. Je zult steeds weer iets nieuws vinden wat je nog niet hebt geprobeerd. En marketeers zijn zo sterk in het creëren van FOMO (fear of missing out) dat je, zolang je er niet op durft te vertrouwen dat JIJZELF tot een antwoord/oplossing kunt komen, steeds weer zult hervallen in het proberen van een zoveelste programma, plan, ..dat jou belooft de antwoorden te geven die je zoekt.


Vertrouwen in jezelf, jouw lichaam en jouw eigen kunnen is dus cruciaal om zélf het stuur in handen te houden en jouw richting in het leven te bepalen.


En DAT is waar het op vandaag vaak misgaat.


Want als jouw huidige overtuigingen (bril/lens) niet matcht met de richting die je uit wilt. Je daardoor steeds weer tegen je eigen mentale grenzen/belemmeringen aanloopt. Nooit geleerd hebt hoe je oude (niet langer helpende) overtuigingen en/of gewoontes en patronen kunt loslaten. En daarbovenop doorheen de rit het vertrouwen in jezelf en/of jouw lichaam ben kwijtgeraakt..... dan is het vrijwel onmogelijk om je eigen omweg te berekenen en zelf het stuur in handen te houden.


En DAT is exact waar mijn meerwaarde ligt als Body Confidence coach.

Het herstellen van het vertrouwen in jezelf, jouw lichaam en jouw eigen kunnen. Dit doe ik door jou terug in contact te brengen met jouw authentieke zelf. Los van alle regeltjes, verwachtingen, .. waar je aan denkt te moeten voldoen. En jou te leren hoe je jouw oude / belemmerende overtuigingen of gewoontes kunt loslaten, en jou terug in contact te brengen met je authentieke zelf


Alle info die je dagelijks binnenkrijgt via jouw zintuigen, wordt door jouw brein verwerkt en opgeslagen naargelang de instellingen van jouw bril/lens (aka mindset). Sommige zaken zullen blijven hangen omdat ze aanhang vinden bij iets wat al leeft in jouw brein. Andere zaken worden niet opgeslagen omdat ze niet matchen met hoe je op vandaag de wereld ziet.


Belangrijk om te weten voordat je verder leest, is dat jouw brein als doel heeft ervoor te zorgen dat je (over)leeft.


Ons leven is één grote aaneenschakeling van gebeurtenissen en keuzes. Ons brein komt daarom zeer goed van pas. Dankzij haar verzameling aan zenuwbanen kan het heel snel reageren en keuzes maken. Zo'n 97% van onze dagdagelijkse acties worden door ons onderbewustzijn gestuurd. Hiervoor baseert ons brein zich op haar mindset (aka basisinstellingen).


En hier komt het interessante stukje kijken.


JIJ bepaalt jouw mindset (aka basisinstellingen/lens/bril van waaruit jouw brein opereert). Hoewel jouw brein dus 97% van jouw dagdagelijkse acties zelf aanstuurt vanuit jouw onderbewustzijn, kun jij weldegelijk het stuur in handen nemen en de richting van jouw leven op elk moment veranderen. Hoe? Door jouw mindset te veranderen.


Als jij bewust kiest om vanuit andere overtuigingen en geloofssystemen jouw leven te creëren, zal jouw brein mee-evolueren. Het nummer één doel van jouw brein is namelijk ervoor zorgen dat je (over)leeft.


Is één van jouw basisinstellingen op vandaag de overtuiging dat dunner beter is? Dan zal jouw brein vanuit die overtuiging jouw gedrag sturen en jouw (re)acties op diverse levensgebeurtenissen kiezen.


Wat zéér handig is, want je kunt niet elke seconde van elke dag over alles bewust moeten nadenken om vervolgens te reageren. Het is dus heel fijn dat jouw brein een verzameling bevat van diverse shortcuts die voor jou in een fractie van een seconde jouw gedachten, gevoelens en gedrag sturen.


BEHALVE (!) als jouw basisinstellingen niet (meer) in lijn liggen met de richting die je uit wil met jouw leven. Het is daarom belangrijk dat je éérst jouw basisinstellingen (aka mindset) update in functie van de doel(en) die je wilt bereiken, vooraleer je actie onderneemt. Want als jouw acties niet in lijn liggen met jouw huidige overtuigingen, zal jouw brein telkens weer in actie schieten om jouw gedrag terug in lijn te krijgen (aka hervallen in oude of "slechte" gewoontes zoals we wel vaker zeggen).


Even samenvatten: jouw brein bestaat uit een verzameling van zenuwbanen die samen jouw mindset vormen. Jouw mindset bestaat uit diverse overtuigingen waar jij naar leeft. En jouw overtuigingen zijn gedachten die jij al zooo vaak herhaald hebt en waar jij al zooo vaak mee in interactie bent gegaan, dat jouw brein ze heeft opgenomen in haar basisinstellingen als "short-cut" of "sneltoetsen".


Nu je dit weet, hoop ik dat het duidelijk is waarom dit wekelijks topic zo belangrijk is in jouw weg naar een vrijer en gelukkiger leven waarin je 100% jezelf kunt en durft te zijn.


Dat gezegd zijnde, is het tijd om de belemmerende overtuiging van deze week te ontleden. Ik koos deze week voor een "dieet-quote":


No pain, no gain

Hoewel er wel een stuk van waarheid in deze quote schuilt, namelijk dat het inderdaad wel belangrijk is dat je met je eigen pijn (in de zin van pijnlijke gedachten of gevoelens) leert omgaan. Slaat deze quote vooral op fysieke pijn tijdens het sporten. Het wordt vooral in die context gebruikt.. No pain, no gain!!


Vanuit de overtuiging dat je moet afzien om mooi te zijn. Zonder pijn, geen strak lijf. Als jouw workout jou niet laat afzien, is het geen goede workout. Push jezelf harder. Pijn is fijn ...


Door jezelf regelmatig met dit soort quotes te motiveren, vertel je jouw brein dat sporten gelijk staat aan afzien. En dat jouw huidige lichaam moet afzien en gepusht moet worden om te voldoen.


Met als gevolg dat je enerzijds zult merken dat je een haat-liefde relatie hebt met sporten of het zelfs helemaal niet graag doet. En dat je anderzijds de gewoonte creëert om jezelf steeds weer voorbij te lopen. Niet te luisteren naar de signalen in jouw lichaam als het aangeeft dat het moe is tijdens een zware workout of dat het op is na een lange werkdag. Omdat je jouw brein hebt geleerd dat als je je moe of op voelt, dat je nog wat harder moet pushen. Want hé.. no pain no gain!


Als je voelt dat je vaak te hard bent voor jezelf, dat je niet fier of tevreden kunt zijn na een workout als je niet dood bent na de sessie, als je voelt dat het steeds harder en meer moet zijn om die voldoening te halen uit wat je doet en het gevoel te hebben dat je goed (genoeg) bezig bent, ...? Dan is de kans zeer groot dat je vertrekt vanuit de overtuiging dat je moet afzien, hard moet werken, jezelf moet pushen,.. om succesvol te zijn.


Wanneer je jezelf hierin herkent. Laat mij jou dan één vraag stellen. Wanneer zal het ooit genoeg zijn? Hoe veel verder of harder kun je jezelf nog pushen?


Ik nodig jou graag uit om even een visualisatie oefening te doen. Neem jezelf eens even helemaal mee in die "no pain, no gain"-energie. Welke beelden, gevoelens en gedachten roept dit bij je op? Vind je dit écht motiverend? Of doe je dit eerder vanuit de overtuiging dat je zonder die schop onder je kont een luiaard zou zijn die niet zou sporten en het karakter niet heeft om vol te houden. Waardoor je die hardheid nodig hebt om eraan te beginnen?


Ok, adem even diep in en uit. Kom terug naar het moment en neem jezelf dan even mee naar hoe het zou voelen om te vertrekken vanuit respect voor jezelf en jouw lichaam en je de ruimte zou laten voor fun en plezier tijdens jouw workout. Hoe voelt het om te weten dat het voornaamste doel van het sporten, is dat je je amuseert en dat het fun is. Zie het als speeltijd voor volwassenen. Je bent aan het bewegen, zweten, lopen, springen, oefeningen aan het doen, .. maar het is fun. En in plaats van jezelf door elke oefening te moeten sleuren en pushen. Voel je nu dat je ruimte mag nemen om even op adem te komen om nadien terug vol goesting en energie in je workout te springen. En voordat je het weet is de sessie gepasseerd en zit het er alweer op.


Hoe voelt dit? Voel je een verschil? Hoe kijk je tegen de volgende workout op vanuit de "no pain, no gain"-energie? En op welke manier verschilt dit wanneer je vertrekt vanuit een "fun and gains"-energie (om er een soortgelijke naam aan te geven)? 

Voel je dat het jou zou helpen mocht je kunnen leren hoe je vanuit een intrinsiek motiverende energie actie kunnen nemen?


Ontdek mijn coaching trajecten en ontdek hoe ook jij (ja zélfs als je al vanalles geprobeerd hebt of niet graag sport) balans, intrinsieke motivatie en een manie om vol te houden kunt vinden, no matter what!


Vond je dit interessant? Volg Body Confidence Coach dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛


Of ontdek mijn podcast en Youtubekanaal.


Comments


bottom of page