top of page

De kracht van jouw perspectief

Het is niet de gebeurtenis op zichzelf die bepaalt of het traumatisch is of niet. Het is de manier waarop jij de gebeurtenis beleeft, interpreteert en verwerkt.


Trauma is het resultaat van een overweldigend gevoel van gevaar, machteloosheid en/of angst. Herstel is mogelijk wanneer je je gedragen, veilig en aanvaard voelt. Waardoor de ruimte ontstaat om (terug) in jouw kracht te stappen, jouw authentieke zelf te zijn en alles wat jou ooit is overkomen los te laten. Jouw verleden en alle gebeurtenissen, gedachten en/of gevoelens zijn er nog steeds. Dat is niet zomaar weg. Maar het hoeft jou (en jouw toekomstige zelf) niet langer te definiëren. Je hoeft er niet meer mee te worstelen, tegen te vechten, het weg te duwen, negeren, .. Het kan er gewoon zijn. Zonder dat het jouw doen en laten overmeestert.


De interpretatie die jij geeft aan gebeurtenissen is zeer belangrijk. Eenzelfde situatie kan voor alle personen die het meemaken, anders beleeft worden.


Het is niet de gebeurtenis op zichzelf die bepaalt of je al dan niet een trauma oploopt. Maar de manier waarop jouw lichaam en brein de situatie interpreteren en verwerken.

Dit is een zeer belangrijk en waardevol inzicht. Want dat betekent dat jij niet het slachtoffer bent van wat jou overkomt.


Dit betekent dat JIJ diegene bent die het trauma gecreëerd heeft.


En hoewel dit alles behalve als goed nieuws kan klinken als je het zo leest. Is het dat absoluut wel!


Jij hebt namelijk geen controle over de situaties/gebeurtenissen die jou overkomen. Dus mocht het effectief de gebeurtenis zijn die trauma creëert zou je voor altijd slachtoffer vallen aan alles wat jou overkomt.


Maar het is jouw gevoel bij en jouw interpretatie van de situatie die allesbepalend is. En daar heb jij wél controle over. Het is namelijk jouw brein en lichaam die bepalen hoe je de informatie die je binnenkrijgt verwerkt.


Je kunt dus jezelf verlossen en/of behoeden van trauma en/of stress door enerzijds jouw bewustzijn en zelfkennis (inzicht in jouw mindset met haar overtuigingen) vergroten. En anderzijds jouw psychologische flexibiliteit verbeteren.


Welke gedachten, gevoelens, gebeurtenissen uit het verleden belemmeren jou vandaag om voluit te leven en je authentieke zelf te durven zijn?


En hoe zou het zijn mocht je dit alles kunnen loslaten? Hoeveel energie zou je dan terug in handen hebben om te leven en je toekomst te creëren? In plaats van te blijven piekeren, doemdenken, worstelen, vechten,… met jouw gedachten - gevoelens en/of bepaalde gebeurtenissen uit het verleden?


Wanneer je voelt dat jij vaak vastloopt op het voedingsluik. En je vaak twijfelt aan jezelf, jouw lichaam niet durft vertrouwen, constant nadenkt over wat je wel of niet hoort te eten, last hebt van emo-eten, eetbuien, overeten / binge-eating, ...?


 

Ontdek dan mijn 1-1 coaching trajecten of lees meer over mijn Body Confidence groeitraject

Vond je dit interessant? Volg mij dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛


Of ontdek mijn podcast en Youtubekanaal.

Comments


bottom of page