top of page

In 3 stappen door jouw triggers heen bewegen

Die momenten dat je je ineens boos, verdrietig, onzeker of aangevallen voelt.. Je kent het vast wel. Iemand zegt iets of doet iets en ‘boem’: je bent enorm emotioneel geraakt. Waardoor je heel heftig reageert in het moment en achteraf, wanneer je terug wat tot rust gekomen bent denkt "alé waarom heb ik dat gezegd" of "ik had zo niet moeten doen"...


Dit is een duidelijk signaal dat er een trigger in je geraakt werd. In deze podcast / blog wil ik het daar even over hebben. Over triggers. Wat het zijn, wat ze doen en vooral hoe je ze in jouw voordeel kunt gebruiken.

We hebben nagenoeg allemaal triggers. Van zodra je opmerkt dat je in bepaalde omstandigheden heftiger reageert dan nodig was voor de situatie, dan mag je ervanuit gaan dat jouw reactie kwam vanuit een trigger. In dat geval reageer je dus niet écht op het moment, het woord, de persoon of de gebeurtenis waar je in dat moment in zit, maar op een herinnering of pijn uit het verleden.


Hoe komt dat nu? En van waar komen die triggers vandaan?


Een emotie is energie in beweging. De naam zegt het al e-motie of e-motion = energy in motion. Elke emotie heeft een andere energie. Sommige energieën vinden we fijn zoals blijheid, dankbaarheid, ... en andere energieën of emoties labelen we als onaangenaam of negatief.


Emoties die er mogen zijn, die we kunnen verdragen en toelaten, die stromen. Ze komen en ze gaan ook weer.


Emoties die we lastig vinden, de ‘te groot en ‘te veel’ zijn of waarvan we vinden dat we ze niet zouden mogen hebben: die emoties blokkeren we vaak. En daarmee zetten we onze energie vast die zich dan als spanning nestelt in je lichaam. En wanneer deze vastgelopen, geblokkeerde energie geraakt wordt voel je plotseling die emoties in alle hevigheid vrijkomen.


Wat we dan vaak doen is de ander of de gebeurtenis verantwoordelijk stellen voor het feit dat ze jou gekwetst hebben.

Wat op zich heel begrijpelijk is. Alleen geef je daarmee ook automatisch jouw kracht af aan die persoon, gebeurtenis of dat woord. Want zolang je jouw triggers niet kunt omarmen en zien als een uitnodiging om naar binnen te kijken en vanuit nieuwsgierigheid en warmte voor jezelf na te gaan van waar dit komt en wat je nodig hebt. Zul je als een soort wandelend mijnenveld door het leven gaan. En alles en iedereen heeft de kracht om jou te laten ontploffen. Met alle gevolgen vandien want de acties die je in dat moment onderneemt zijn zelden tot nooit helpend. Integendeel.


Je maakt jezelf dus onbewust onderhevig aan de wereld en alles en iedereen rond je. Waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je slachtoffer bent van jouw verleden. Of dat iedereen, de wereld, tegen je werkt. Of dat het jou nooit gegund is, of "het is altijd hetzelfde", "alé dat moet mij weer overkomen", "typisch"....


En zolang je op dat punt zit, zie je het niet zo. Maar eigenlijk ligt het probleem helemaal niet bij alles en iedereen rond je. Zélfs niet bij de triggers die in jezelf verscholen zitten. Het probleem ligt in de worsteling die jij telkens weer met jezelf en die ongewenste gedachten, gevoelens, herinneringen aangaat..


Maar om aan jouw triggers en weggeduwde pijn, ongewenste herinneringen, .. te kunnen werken en ze te kunnen ontmantelen, is het eerst en vooral heel belangrijk om te accepteren dat ze er zijn.


Acceptatie is altijd de eerste stap binnen ACT

ACT staat voor Acceptance & Commitment therapy. Zolang je je namelijk blijft verzetten tegen alles waar je vanaf wil, heb je de energie niet vrij om te investeren in datgene wat je wél wil.


De tweede stap, na acceptatie, is verantwoordelijkheid.

Neem jouw verantwoordelijkheid. Erken dat jouw omgeving, bepaalde woorden, plaatsen of mensen niet het probleem zijn maar jijzelf. Jij creëert het probleem en dat is ook waar jouw kracht ligt. Zolang je het van je af schuift en bij een ander legt, duw je jezelf automatisch in diezelfde beweging in een slachtofferrol van waaruit je geen vat of zeggenschap hebt over jouw acties, reacties en daarmee de toekomst die je voor jezelf creëert.


En de derde stap is, verander jouw perspectief. Verander jouw verhaal, jouw focus.

Door anders naar de dingen te kijken, veranderen de dingen. En dat is iets wat ik als coach en therapeut heel graag doe. Mindshifts creëren.


In dit geval, zou je een trigger kunnen zien als een uitnodiging i.p.v. een provocatie.

Alleen al door het woord "trigger" anders te omschrijven en er een andere lading of gevoelswaarde aan te koppelen, creëer je de ruimte om er anders mee om te gaan.


Jouw gedrag komt namelijk voort vanuit jouw gedachten en gevoelens. Niet gek dus dat je ruimte voelt om anders te reageren wanneer je een ander gevoel koppelt aan eenzelfde woord. Meteen ook het bewijs dat woorden, gebeurtenissen, dingen, .. neutraal zijn. Ze krijgen pas betekenis en gevoelswaarde wanneer jij die eraan koppelt. Wanneer iets jou raakt, raak je dus eigenlijk jezelf. Want jij bent diegene die de gevoelswaarde eraan koppelt. Alles en iedereen rond je is dus eigenlijk een spiegel voor jezelf. Want jij ziet de mensen en de wereld rond je niet zoals ze zijn maar zoals jij bent. Mensen kunnen jou pas kwetsen wanneer jij jezelf kwetst.


Stel bijvoorbeeld dat je jezelf te dik vindt iemand zegt "dunne mensen vind ik niet aantrekkelijk". Dan zul je je daar waarschijnlijk niet door aangesproken of geraakt voelen. Omdat jij je niet vereenzelvigd met een dun persoon of lichaam. Wanneer iemand echter zegt "dikke mensen vind ik niet aantrekkelijk" dan matcht dat wel met jouw onzekerheden, pijn, angsten, .. waardoor die zin omwille van één enkel woord verschil wél heel hard kan binnenkomen en vanalles kan triggeren.


Wanneer je getriggert wordt, ligt het dus nooit aan de persoon, gebeurtenis of woorden maar aan de gevoelswaarde die jij eraan koppelt en datgene wat het daardoor bij jou raakt.


Want het is op zich toch niet gek dat we ons niet allemaal tot hetzelfde soort lichamen, uitstralingen, karakterkenmerken, .. voelen aangetrokken? Iemand mag dus perfect aangeven dat die op dikkere of net dunnere lichamen valt. Maar omdat dit een onzekerheid is die in jou leeft, triggert het grote emoties én reacties waardoor die woorden een gigantische impact kunnen hebben. Wanneer diezelfde persoon echter had gezegd bijvoorbeeld "gelakte teennagels vind ik niet aantrekkelijk" dan heeft die opnieuw z'n voorkeur of smaak duidelijk gemaakt ovv fysieke aantrekkingskracht. Maar deze keer zonder jou te raken. Simpelweg omdat gelakte teennagels geen onzekerheid zijn voor jou en dat er aan gelakte teennagels niet zo'n grote emotionele lading hangt voor jou... Voor iemand die echter heel onzeker is over zijn of haar teennagels kan het dan weer wél heel hard binnenkomen en als trigger werken.


Zie je... je mag dus perfect als een wandelend mijnenveld door het leven blijven gaan en alles en iedereen verantwoordelijk stellen voor jouw pijn en emoties. De vraag is alleen, helpt dit jou? En ben je bereid om de kostprijs van deze keuze te blijven betalen?

Of accepteer je de pijn en onzekerheden die je op vandaag met je meedraagt en sta je ervoor open om de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen reacties en gedrag en te werken aan het creëren van een nieuw perspectief op de zaken waar je vandaag op vastloopt?


Wanneer je jouw triggers dus i.p.v. als provocatie, als uitnodiging om in jezelf te kijken zou kunnen ontvangen. Dan zou die kleine mindshift al meteen een heel groot verschil kunnen maken in de acties die jij onderneemt wanneer je getriggerd wordt. Want i.p.v. dan meteen uit te vliegen, in de tegenaanval te gaan of weg te lopen en het weg te duwen. Ontstaat dan de ruimte om het te ontvangen en van de gelegenheid gebruik te maken om eens in jezelf na te gaan vanwaar die trigger komt en welke emoties gevoeld willen worden.


Hoe komt dit alles bij jou binnen?

Ik ontvang graag jouw feedback en/of vragen via een PB via Instagram of Facebook.


En mocht je jezelf hierin herkennen en voelen dat je hier graag zelf mee aan de slag gaat, wees dan welkom binnen mijn 1-1 trajecten, hybride body confidence groeitraject of mijn body confidence club. Langs welke deur je ook binnenstapt, triggers en inzicht in jezelf, jouw lichaam en brein zijn steeds weer zaken waar we sowieso samen aan werken.


In april openen de deuren van mijn Body Confidence Groeitraject én Club dus als je interesse hebt, wacht dan niet want enkel in april kunnen je mijn BCG binnenstappen voor slechts 499,99 EUR voor een volledig jaar aan coaching.


P.S.: indien je op vandaag vooral vastloopt ovv jouw professionele leven in de zin van work-life balance, symptomen van burn-out, jezelf voorbij lopen, .. weet dan dat je voor 80,00 EUR 7 sessies amper 11 EUR/sessie dus kunt ontvangen dankzij de VDAB loopbaancheques. Laat prijs dus nooit jouw rem vormen. Stuur me gerust een berichtje mocht je vragen en/of interesse hebben... Contact opnemen? Klik hier.


Comments


bottom of page