top of page

Limiting beliefs reframed: "suiker is ongezond"

Voor eens en voor altijd... is suiker ongezond? Laat ons samen eens 5 minuten stilstaan bij deze algemeen aanvaarde gezondheidsclaim / overtuiging die velen van ons dagelijks beïnvloedt in het kiezen van een maaltijd, koekje, tussendoortje, ...


First things first, wat is een belemmerende overtuiging?

Een belemmerende overtuiging is een oordeel dat je hebt over jezelf, de wereld rond je, .. waarvan je gelooft dat het de waarheid is, waardoor het jou op de een of andere manier beperkt in de acties die je neemt en/of de kansen die je voor jezelf ziet of mogelijk acht. Je leest hier meer over in de eerste blog rond limiting beliefs reframed.


In de "Limiting beliefs reframed"-blog van deze week, sta ik graag even stil bij een algemeen aanvaarde (beperkende) overtuiging dat suiker verslavend is. Dat suiker slecht is. Dat suiker iets is wat je niet hoeft of hoort te eten. Dat suiker niet past binnen een gezond, evenwichtig en voedzaam eetpatroon. Dat suiker jou dik maakt. En ga zo maar door.


Is dit herkenbaar voor jou? Leeft bij jou ook het idee dat suiker iets is wat je in principe niet nodig hebt en eigenlijk beter zo veel mogelijk mijdt in het kader van een gezond eetpatroon en/of een gezonde levensstijl?


Ja?


Ok top! Dan wordt deze blog interessant voor jou. Dus lees even verder!


Wat is suiker en heeft ons lichaam suiker nodig?

Ik hou ervan om zaken te gaan ontleden, zodat we tot de kern komen. Dus in plaats van meteen een antwoord te geven op de vraag, graaf ik graag wat dieper. Want hoewel het een zin van slechts drie woorden is: "suiker is ongezond", zit er veel meer achter dan je in eerste instantie zou denken.


First things first, wat is suiker? Los van alle overtuigingen, gedachten en gevoelens die dit woord kan oproepen, is suiker eigenlijk wetenschappelijk gezien simpelweg een voedingsmolecule. En deze voedingsmolecule op zichzelf is helemaal niet ongezond, verslavend, dik makend, ...


Suiker is de grootste energieleverancier van ons lichaam. Het valt namelijk onder de groep van de koolhydraten. En hoewel er binnen de wellness-/dieetindustrie veel te doen is rond koolhydraten, blijft het wel degelijk de grootste bron van energie voor ons lichaam. We kunnen letterlijk niet zonder!


Waarom wordt er dan gezegd dat het ongezond is? Er moet toch iets van waarheid in zitten?


De claim dat "suiker ongezond is" slaat op het feit dat, hoewel je lichaam alle suikers op dezelfde manier verwerkt, er wel een verschil is in het geheel van voedingsstoffen in een product. Of je jouw suikers nu haalt uit fruit, groenten, volkoren pasta, ... of koekjes. De suikers worden op dezelfde manier verwerkt in jouw lichaam.


Fruit, groenten, volkoren pasta,... bezitten echter nog andere voedzame stoffen zoals mineralen, vitaminen, vezels, eiwitten, ... die koeken en andere producten met toegevoegde suikers veelal niet of minder bieden.


Er is dus binnen een voedzaam eetpatroon helemaal niets mis met een snoepje, koek, suikertje in de koffie, ... Het zou pas een probleem vormen, mocht je hele dagen niets anders eten dan koeken, snoepen, zoete snacks, vettige maaltijden, ... Niet omwille van de suikers of het vet op zichzelf, dit zijn namelijk essentiële voedingsstoffen die jouw lichaam van de nodige energie voorziet, maar omwille van het feit dat je in dat geval onvoldoende bijkomende voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw lichaam nodig heeft.


Bovendien zorgen de "snelle suikers" uit koeken, snoep, .. voor een piek in jouw bloedsuikerspiegel. Dat maakt ze niet per definitie ongezond, jouw lichaam heeft soms snel suiker nodig wanneer je duursport doet bijvoorbeeld.


Maar als je al (of het merendeel van) jouw energie haalt uit snelle suikers = enkelvoudige koolhydraten, zul je merken dat je de hele dag door honger hebt en een drang voelt naar suiker- en/of vetrijke voeding. Omdat je jouw lichaam slechts kortstondige energie geeft die het al snel verwerkt waardoor je bloedsuikerspiegel constant schommelt.


Het is daarom belangrijk dat je jouw lichaam doorheen de dag voldoende voedzame maaltijden geeft zodat het continue van de nodige energie voorzien wordt. Een voedzame maaltijd bestaat uit een mix van trage/complexe koolhydraten, vezels en eiwitten.

Trage/complexe koolhydraten vragen meer energie van jouw lichaam om ze te ontleden tot suikers die dan via jouw bloed naar jouw lichaamscellen worden vervoerd om ze te voorzien van de nodige energie. Hierdoor ontstaat er geen bloedsuikerspiegelpiek. Omdat de energie uit deze koolhydraten langzaam vrijkomt en wordt omgezet tot suiker.


De vezels zorgen er, net zoals eiwitten, voor dat koolhydraten trager worden omgezet tot energie, waardoor de energie uit jouw maaltijd meer verdeeld wordt. Bovendien zijn eiwitten ook essentieel om nieuwe cellen op te bouwen.


Vetten zijn uiteraard ook een belangrijke macro binnen een gezond voedingspatroon, maar doorgaans krijg je er daar voldoende van binnen waardoor er zelden extra op gefocust moet worden.


Het statement dat "suiker ongezond is", klopt dus niet helemaal. Het zou beter zijn mocht er staan: "te veel suiker is ongezond". Net zoals te veel water, te veel vezels,.. ongezond zijn.


Welk effect heeft de overtuiging "suiker is ongezond" op jouw mentale gezondheid?


Nu we weten dat suiker simpelweg een voedingsmolecule is die valt onder de macro: koolhydraten. En suiker op zichzelf helemaal niet ongezond is, in tegendeel. Het is dé belangrijkste energieleverancier van ons lichaam. We kunnen letterlijk niet zonder!


Duik ik tot slot graag nog even in het het "mentale gezondheidsluik" van suiker.


Er is namelijk veel te doen rond suiker (koolhydraten bij uitbreiding). De impact van dit alles op jouw mentale gezondheid is veel groter dan de impact die een simpele suikermolecuul ooit kan hebben op jouw fysieke gezondheid.

Het feit dat suiker (en koolhydraten) zo vaak gedemoniseerd worden. En worden afgeschreven als ongezond en slecht, heeft een grote impact op jouw relatie met voeding. Wat onnodige stress en onzekerheden kan creëren rond eten.


Op die manier wordt een simpele basisbehoefte, eten, veranderd tot iets ingewikkeld waarvoor je gestudeerd moet hebben om het juist te doen.


Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is of hoeft te zijn. Tenzij je een bepaalde allergie en/of intolerantie hebt waardoor je hier en daar moet opletten voor wat je eet, hoort eten eigenlijk helemaal niet zo veel van jouw energie op te eisen.


De stress, onzekerheden, angsten, ... die getriggerd worden door van eten iets groot en moeilijk te maken, hebben een veel grotere negatieve impact op jouw gezondheid dan dat een koekje, snoepje, stuk taart,... ooit kan hebben.


Kijk eens naar je eigen relatie met eten.


Voel jij dat je op je lichaam kunt en mag vertrouwen wanneer het aangeeft honger te hebben? Of ben je constant bezig met het bedenken wat je wel of niet hoort te eten, hoeveel je mag eten, ... Wat heeft de grootste impact? Dat koekje? Of de spiraal aan negatieve gedachten die getriggert worden omwille van het feit dat je gelooft dat suiker, koeken, .. ongezond en slecht voor je zijn.


Suiker op zichzelf is het probleem niet.


Het zijn de gedachten en overtuigingen die je eraan hebt gekoppeld, die het probleem creëren.

Als je wél met een gerust hart een appel kunt eten, maar niet zonder schuldgevoelens kunt genieten van een koekje. Dan ligt het probleem niet bij de suikers. Want in beide zijn suikers aanwezig en of de suiker nu komt uit een stuk fruit of een koek maakt voor jouw lichaam géén verschil.


Wat maakt dan dat een koekje jou triggert en een appel jou het gevoel geeft dat je goed bezig bent? De gedachten en gevoelens die jij eraan gekoppeld hebt.


Heb je daar ooit al zo over nagedacht of bij stil gestaan?


Hoe komt dit bij jou binnen?


Voel je een "aha-moment"? Of voel je eerder weerstand?



 

Wanneer je voelt dat jij vaak vastloopt op het voedingsluik. En je vaak twijfelt aan jezelf, jouw lichaam niet durft vertrouwen, constant nadenkt over wat je wel of niet hoort te eten, last hebt van emo-eten, eetbuien, overeten / binge-eating, ...?


Ontdek dan mijn 1-1 coaching trajecten of lees meer over mijn Body Confidence groeitraject waarin ik jou help om een balans te vinden o.v.v. voeding en beweging, met mindset als rode draad zodat we een blijvende verandering creëren, zonder herval, in plaats van puur te focussen op het aanpassen van het ongewenste gedrag.


Vond je dit interessant? Volg mij dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛


Of ontdek mijn podcast en Youtubekanaal.

bottom of page